Dataopplæring

På Mossiges Minde har vi to datamaskiner tilgjengelige for våre gjester. Her skrives det brev og mail, og surfes på internett. Olaf Høie tilbyr starthjelp til dem som ikke er så godt kjent foran skjermen.

Det å beherske en datamaskin gir mange fordeler. Den representerer et ”vindu mot verden”, mener Høie. På internett kan man finne informasjon om det aller meste, og fra de fleste deler av verden. I tillegg til dette, kan man også bruke maskinen til saker som er nyttige i hverdagen. Dette kan være å skrive mail og holde kontakt med andre, betale regninger over nettbank, og bestille billetter til reiser og ulike arrangementer. Selv har Høie mest glede av å lese aviser, bruke banktjenester, og søke etter informasjon om interessante saker.

Hvorfor skal jeg bruke datamaskin nå som jeg er pensjonist, tenker du muligens ? Et av datateknologiens store fortrinn er nettopp at mye informasjon og mange tjenester er tilgjengelig med en PC foran deg. Dette kan være en fordel for de som begynner å slite med helsa og ikke lenger er så veldig mobile. Å sende hverandre mail er noe de fleste unge behersker i dag. Dersom besteforeldre også behersker dette, har man gjerne en ekstra kanal til å ha kontakt med sine barnebarn. Å kjøpe en datamaskin koster litt, men mindre enn mange tror. I tillegg finnes det steder man kan låne maskiner, for eksempel her på senteret !

”Å beherske en datamaskin krever ingen spesielle evner”, hevder Høie. Med litt opplæring og veiledning går det fint for de aller fleste. Det eneste som er nødvendig er at man er motivert.

Opplæringen tilpasses den enkeltes ønsker. Det mest vanlige er å bruke tid på oppstart av maskinen, brevskriving og utskrifter. Senere går man videre med internett, og finner nyheter, kart, telefonnummer, rutetider, kinoprogram, værmeldinger og annet som er av interesse. ”Man må lære å krype før man kan gå”, smiler Høie, og legger vekt på at opplæringen skal skje gradvis og tilpasset den enkelte. Enkelte viderekomne har også brukt maskinen til bildebehandling og slektsgransking. For de fleste vil 8 – 10 timer være tilstrekkelig til å beherske de vanligste gjøremålene foran skjermen.

Er du interessert, så kom innom, og ta kontakt med Olaf, Eivind eller Åse. Maskinene står tilgjengelig for bruk.

Olaf Høie gir start hjelp til deg som vil lære data kr 100,- pr time (til oppgradering og vedlikehold av utstyr) Ring Olaf for timeavtale.

E-post til Olaf olafhoie@lyse.net