Close

Dagstur historiske tema som «Barnevandrerne». 19. mai 2015

Reisebrev  Barnevandrerne

SE BILDER HER

Turen startet fra Mossiges Minde. Etter å ha plukket opp medlemmer der og på Ruten , kunne vår hyggelige sjåfør Einar Pedersen starte på tur sørover E39 med 48 spente turdeltagere.

 Før Flekkefjord var det arbeid i tunellene så vi måtte kjøre den gamle veien.

Første stopp var Paulsens hotell i Lyngdal for formiddagskaffe og kake. Så gikk turen videre til Konsmo, Her møter vi vår lokale guide Paul Sveindal. Han har skrevet bok om Barnevandrerne.

Han forteller om barn på 1800 og begynnelsen av 1900-tallet som helt ned i 5 års alderen måtte gå fra smågårdene Konsmo, Hæggebostad, Audnedal, Eiken Kvås og Kvinesdal til storgårdene på Østlandet for å jobbe som gjetere. Foreldrene hadde ikke råd til å ha de hjemme.  De gikk sammen og brukte mange dager på turen og noen gikk barbent på grunn av at de var så fattige. Dette gjorde de vår og høst.

På Cafe Vandreren fikk vi servert middag Hjemmelagede kjøttkaker og kaffe

På kommunehuset i Konsmo fikk vi se film som var laget om Barnevandrerne og det gamle posthuset var gjort om til museum om hvordan det var og leve på den tiden. Tilbake på Cafe Vandreren får vi servert barkebrød og Vassgrøt som Barnevandrerne levde av. Og det var slett ikke vont, med sukker og kanel på grøten smakte den ikke verst, men går ut fra at Barnevandrerne ikke fikk sukker og kanel på. Og syltetøy på barkebrødet smakte også godt. På tilbakeveien kjørte vi vestover over heia, på Årli var det det vestligste stedet der Barnevandrerne startet.

Så bar turen hjemover. En riktig bra, lærerik og interessant tur.