Close

Busstur til skagen i Danmark.

SE BILDER HER

3 DAGERS TUR TIL SKAGEN.

Buss m/sjåfør Terje Søndenå og guide Else Ottesen fra Sørvest Reise

Reiseklubbens andre tur i år, start med friskt regn, sludd og haglebyger.Men vi kom raskt og trygt til Sira hvor guiden Else vartet opp med deilige rundstykker og varm kaffe i bussen. En liten strekk på beina ble det også tid til før bussen gikk videre til Sjølingstad industriarbeidermuseum.

Fabrikken som ble etablert i 1894 og som ga grunnlag for et minisamfunn, er i dag et levende museum for tekstilbransjen. Gamle maskiner med høyt støynivå og utrolig presisjon, viste hvordan rå-ull vaskes, kardes, spinnes og veves til de fineste produkt. Her var også fabrikk utsalg for den kresne.

Så videre til Kristiansand og avreise m/ Superspeed kl.16.30 til Hirtshals. Vi koste oss med mat og drikke om bord, så turen over Skagerak gikk fort, Terje kjørte oss trykt og pent til Skagen, og vi sjekket inn på ”Color hotell Skagen” som ligger i ”den lyngkledde natur”. Ikke mer mat i dag, bare en liten bli kjent runde før leggetid. Rommene er lyse og enkle og sengene er gode.

Dag 2 startet selvfølgelig med morgen mat av godt dansk merke. Tenk – sol på terrassen ved avreise til Skagen og Grenen kl.9.45. I Skagen fikk vi lokalguide med i bussen og hun fortalte om alt vi så, på lett forståelig dansk. Vi kjørte så videre til Grenen som er Danmarks nordligste punkt. Grenen er dannet av sand som er fraktet nordover av vinden og ”Odden” vokser hvert år i nordøstlig retning mot Sverige. ”Sandormen” fraktet oss helt ut til odden der Skagerak og Kattegat møtes. Mange måtte av med sko og strømper for å stå med en fot i hvert hav. En fin opplevelse. På vei tilbake kom vi først til ”Gamle Skagen” med sine karakteristiske skagen hus med rød teglsteinstaket. Dette er Danmarks mest ”moderne” feriested hvor du kan bo ganske fint for kr.1600.- pr uke. Stedet med mest vind- mest sol og minst regn.

Nye Skagen er Skandinavias største fiskerihavn (6 km lang m/8 bassenger). I 1907 ble fiskepakkhusene bygget. Disse er nå restaurert å fungere som hyggelige restauranter og salgs boder. Her selges fisk fra ”joller” (pensjonerte fiskebåter) og skips utstyr av alle slag i butikker. Her er også fiskeolje og fiskemel fabrikk – det kjente vi på lukta. Tilbake til sentrum forlot vi bussen og spaserte i ”gågata” og Skagen Museum. Skagen Museum eier malerier, tegninger og skulpturer av malere som besøkte Skagen i perioden 1870-1930 Naturalismens kunstnere kunne i maleriet gjengi det spesielle lyset i motiver av fiskere i arbeid på stranden, kvinner i lyse lette gevanter, små fisker hjem eller barn i arbeid og lek. Mest kjent er malerne P.S. Krøyer og Michael og Hanna Ancher. Vi kom alle tilbake til hotellet på forskjellig vis og i god behold. Etter en liten hvil møttes vi til middag. Et hyggelig måltid med god stemning ved bordet.

Menu: Wienersnitsel m/ pannestekte kartofler og erter, Rødgrøt m/fløte, Kaffe. Drikke til maten etter behag. Alt servert av en meget blid og tjenestevillig betjening. Etter middagen hygget vi oss i bar og salonger. Anne Gro leste også en artikkel om da Tor Inge Torkilsen besøkte Sjøllingstad Museum. Dag 3. Etter vekking og en god morgenmad møttes alle presis i bussen. Og kl.8.30 kjørte Terje i skodde og småregn til Hirtshals og slakterbutikken, og pøsregnet i gågata la ingen demper på handlelysten. Avgang med ”Super Speed” kl.12.15 og vi benket oss raskt i salongen, klar til å innta dagen hovedmåltid. God plass og lite støy fristet noen til en velfortjent hvil. Kl. 15.30 kjørte vi i land i Kristiansand. Og tollerne lot oss og smuglervarene i bussen kjøre videre. Etter en meget behagelig kjøretur hjem med kaffepause på Sira var alle enige om at vi hadde hatt en fiiiin og opplevelsesrik tur.

Tusen takk til en alltid blid og hjelpsom sjåfør og en meget hyggelig og kunnskapsrik guid som villig delte sine vitser og historier.

Ved Else