Close

Dagstur Øyhopping i Rennesøy 19. september

DAGSTUR  ØYHOPPING I RENNESØY 19. sept 2019

for Mossiges Minde Reiseklubb

 

 

 

 

Vi hadde avreise fra Mossiges Minde og Bystasjonen  henholsvis kl 10.00 og 10.15  med 44 deltagere + 2 stk som kom på ved Mosvangen, Stvg.  Sjåfør fra Sverre Haga A/S  var Einar Pedersen som fortalte litt underveis.  Og fra bussvinduet var det god utsikt til mye veiarbeid i forbindelse med Ryfast utbyggingen.

 

Vel gjennom Byfjordtunnelen kom vi til Sokn.  Der kom guiden vår,  Reidun Kyllingstad på.  Hun var med oss resten av dagen og fortalte interessant fra øyene i Rennesøy kommune.

 

Fra Sokn kjørte vi over til Bru som før Rennfast hadde ferjeanløp fra Stavanger.  Så gikk turen til Vestre Åmøy og Austre Åmøy.

Austre Åmøy, som tilhører Stavanger, har et helleristningsfelt.  Så  de som ville tok en spasertur for å se på det.

Været var fint hele dagen, med vindstille og lett skydekke, så fjorden lå speilblank og landskapet viste seg fra sin beste side.

På Vestre Åmøy kjørte vi ned  til kaien.  Der var småbåt havn, slipp  og stort båthotell for lagring av båter.

 

Turen gikk tilbake til  Sokn og Tommys Kjøkken for middag.  Deilig middagsbuffe med komle

m/alt tilbehør, fiskesuppe og fiskekomle.  Gode og mette avsluttet vi med dessert og kaffe.

 

Så krysset vi Mastrafjorden i den andre undersjøiske tunnelen og kom opp på Rennesøy.  Kjørte over øya på Østhusvikveien  til tettstedet  Østhusvik.  Her såg vi over til Brimse som er den eneste av de 8 bebodde øyene i kommunen som ikke er landfast.  Tilbake kjørte vi på nordsiden forbi  nedløpet til  Finnfast forbindelsen og Hanasand som har reservekai  for Mortavika – Arsvågen sambandet i dårlig vær.

 

Neste stopp var ved Sørbø kyrkje, en gammel steinkirke fra middelalderen med ca 100 sitteplasser.

Vi fikk komme inn å se og høre litt av historien og restaureringen som hadde vært.  Siste gang på 1960 – tallet.

Tilbake kjørte vi på mindre bygdeveier og var innom kommunesenteret og tettstedet Vikevåg, før Mosterøy og Klosterøy stod for tur.

 

Rett ved Utstein Kloster var det nå åpnet en liten butikk med mange artige og lokale varer. Denne lå i  et restaurert sjøhus.  Der fikk vi en stopp og sett oss litt om og handlet for de som ville det.

 

Ettermiddags kaffe hadde vi i Pilgrimsgarden som ligger i Sorgenfriveien (artig navn).  Der fikk vi kaffe og honningkake.  Dette var tidligere Utstein skole som nå drives som Pilgrimsgarden med forskjellige kurs, konferanser, kunstutstillinger m.m.  De har og noen rom til leie.

 

Så gikk turen til Fjøløy, så langt bussen kunne kjøre.  Hele tiden var utsikten til sjøen og landskapet helt  flott. Fjøløy fort,  bygget av tyskerne under krigen, og Fjøløy Fyr er idag populære turområder.

 

Guiden vår, Reidun fortalte underveis om Dei Grøne Øyane og livet her.  Alt fra Alpakka gård, tomatdyrking, vanlig jordbruk og fiske til båthotell og datalagring i nedlagt Natobase m.m.

 

Tilbake over Mosterøy fortalte hun om samfunnskvinnen  Elisabeth Edland, 1869 – 1901, som kjempet for bl.a  avholdssaken og kvinners stemmerett og likestilling.  Det var uvanlig på den tiden at en kvinne var aktiv og reiste rundt i landet og holdt foredrag.  Så hun hadde både tilhengere og motstandere.

Vi var bortom Askje kirke der det er reist en 8 m høy steinbauta ved graven hennes.

 

 

 

 

Rennesøy er også kjent for flott naturstein dette såg vi eksempler på flere steder.

 

Nå var tiden kommet for å tenke på hjemturen.  Og guiden forlot oss på Sokn.

Håper alle hadde en kjekk tur i det fine været og tror vi kjenner disse øyene litt bedre nå.

 

På vei hjem takket formann Olaf Høie for turen og orienterte litt om  Reiseklubben og jubileumsfesten  senere i høst.

 

Tilbake i Sandnes ca kl 17.00