Close

Dagstur til Flekkejord den 12 september 2018

SE BILDER 

Turen startet fra Mossige Minde kl 08.30 med 25 deltakere, og fortsatte videre ned til Bystasjonen der resten av reisefølget, 25 personer skulle komme på. Nå var vi 50 stk + sjåfør. Kl 09.00 var vi klare for avreise. Asbjørn Thomassen var vår sjåfør og reiseleder, og Sverre Haga A/S operatør.

Været var ikke på vår side, men vi kan heller ikke klage, det ble bare noen byger av og til. og helst når vi kjørte.

Anne Marit Espedal fra reiseklubben ønsket alle velkommen med på tur til Flekkefjord. Denne turen viste seg å være veldig populær og ble fulltegnet på kort tid. Mange måtte stå på venteliste, men siden det ble noen avmeldinger pga av sykdom o.l fikk noen av de på ventelista bli med likevel.

Vi kjørte på E-39 sørover til Moi, der vi svinger av og kjører gjennom Miljøgata inn til Cecilies konditori, der Cecilie serverte formiddagskaffe med S`ene sine til. På Moi ligger NorDan som i dag er en betydelig produsent av dører og vinduer i Europa. Her ligger også Moen Bjellefabrikk, som produserer sauebjeller.

Kjørte så videre på Rv 440 ut av Moi langs stranda. Fra Eie møter vi igjen den gamle veitraseen forbi Lavoll, Flikka og Loga inn til Flekkefjord. Vi krysser også den gamle smalsporede jernbanen fra Sira ti Flekkefjord.

Da vi kom til Flekkefjord ble vi møtt av Birgit Gautschi vår lokale guide. Vi startet opp med en rundtur med bussen, først opp til utsiktspunktet Olsby – hvor vi virkelig fikk se at Sørlandsbyen ligger mellom bratte fjell. Det var et flott skue, og her ble det tatt en del bilder, kjørte så videre gjennom gatene der det gikk an å kjøre buss, og ut til boligområdet Søyland, litt utenfor Byen. Her ser vi opp mot gården Helle og fikk fortalt historien om Gunvald Tomstad som var en norsk krigsveteran fra andre verdenskrig. Han arbeidet som dobbeltagent og var offisielt fører for det lokale NS-laget, mens han i skjul var sentral i Milorg og virket som etterretningsagent for de allierte. Han ble kalt «nazisten på Helle» under krigen, da den sivile delen av befolkningen kun kjente til hans aktiviteter i NS. De fleste innbyggerne i Flekkefjord fikk hakeslepp da han kom hjem i engelsk uniform etter frigjøringa. Hans liv under krigen ble i 1967 skildret i den norske filmen Det største spillet, laget etter boka av samme navn.

Tilbake i sentrum gikk vi sammen med guiden vår rundt i de koselige gatene og fikk fortalt Flekkefjords historie om Hollenderbyen, som har fått navnet sitt fordi Flekkefjord drev aktiv handel med Holland (Nederland) på 1500- og 1600-tallet. Blant de viktigste varene var trelast og fiskeprodukter. Mange hollendere bosatte seg også i Flekkefjord. Dagens koselige bygningsmiljø i Hollenderbyen er et resultat av sildefisket på 1800-tallet, sånn at store fangster førte til rikdom, og de bygde hus for pengene. Spesielt på noen hus var der malt fine bilder, bl.a. en stor hval. Etter vi har tatt farvel med den kunnskapsrike guiden vår, Birgit, var det tid for middag.

Like i nærheten av Hollenderbyen ligger det over hundre år gamle hotellet Grand Hotell med de karateriske åtte-kantende tårnene. Hotellet er bygget i sveitserstil i 1898, og ble renovert i 2013. Her venter de med middag til oss, etterfulgt av dessert og kaffe. Under middagen fikk vi også servert historien til dette ærverdige familiehotellet gjennom 3 generasjoner.
Etter middagen fikk vi litt tid til å rusle litt rundt på egenhånd før vi møttes ved bussen igjen. Turen hjemover gikk langs gamle E-18 gjennom Drangeid og Loga langs kanalen opp til Loia. Vi fikk også se minnesteinen etter bussulykka med Kristenrussen fra Rogaland den 5. juni 1963.

Fra Flikka krysser vi E-39 og tar bakkene oppover til Gausdal, en smal gruset vei. Må si det var ganske tøft når du ser at bussen mest henger utfor veien, men vår erfarne sjåfør vet hva han gjør. Vel ned på Sira tar vi en pause og får servert kaffe og kjeks. Noen fra gruppa spaserte bort til den gamle flotte Bakke bro fra 1844 og som er Norges eldste hengebro for veitrafikk.

På bensinstasjonen tok vi gruppebilde.

Etter innholdsrike timer i Flekkefjord og omegn følger i E-39 hjemover.
Til slutt takket Reiseklubbens Leder Olaf Høie alle for en flott tur, takket også Asbjørn Thomassen, vår dyktige sjåfør og Anne Marit E og Anne Marit G for dere arbeid med turen.

Han fortalte også litt om turene som vi har hatt i år, og minnet alle på Høstmøte onsdag 14. november, der de nye turene vil bli presentert.

Tilbake Sandnes ca. 18.45.
AMG/AME