Close

Dagstur til Jæren 15 mai 2019

SE BILDER

DAGSTUR TIL JÆREN 15. MAI 2019
for Mossige Mindes Reiseklubb

Dette var første turen for Reiseklubben i 2019

Avgang fra Mossige Minde kl 8.00 med 19 påstigende og fra Bystasjonen kl 8.15 med 30 påstigende. Vi kom greit avgårde, så ingen hadde forsovet seg.

Einar Pedersen var dyktig og erfaren sjåfør fra Sverre Haga Buss.

Marit Tengesdal ønsket alle velkommen til denne turen rundt på Jæren.

Første stopp var på Klepp, hvor Håland Kjøtt disket opp med en rikholdig og deilig frokostbuffe på Edeståvå som ligger i tilknytting til butikken. Noe for enhver smak skulle jeg tro.

Idar Håland som har drevet bedriften siden 2008 er 3. generasjon.
Han fortalte om gammel og nyere historie. Fra hans morfar var med og startet bedriften i 1951, daværende Håland og Sæland. Og fram til i dag.
Han leste og litt fra Hulda Garborg si bok om hustell og matlaging, Heimstell 1899. Og fremhevet hvor viktig det er å sette seg ned og samles om måltidet. Få i gang den gode praten.

Her møtte vi og lokal guiden var Hans Torgny Indrebø som var med oss videre og fortalde fra stedene vi kjørte forbi.

Vi kjørte ut mot havet og stoppet ved Orre gamle kyrkje, en av Jærens eldste bygninger.
Inne i kirken fikk vi fortalt historien fra gammel tid. Opprinnelig var den mindre enn idag og har blitt påbygd flere ganger. Den var sognekirke for Orre fram til 1950.

Videre kjørte vi sørover mot Nærbø, hvor vi tok opp mot Undheim.
Hos Eli som driver Smiegarden hadde vi «teatime» med ost og kjeks. Vi fikk to typer ost,
Lille Aske og Fjelltopp, begge laget av geitemelk på et lite ysteri på Aurenes gård i nærheten av Undheim. Disse ostene har vært med og gjort det godt i flere konkurranser. Lille Aske ble bl.a kåret til Årets Ost i 2016 av Det Norske Måltid.

Smiegarden er idag et kultur og gjestehus som leies ut til arrangementer og selskaper av forskjellig art. Som navnet tilsier har smeden hatt sitt virke her og inneholder foruten smia også snekkerloft og grisehus/fjøs (der var vi). Bygningen er over hundre år gammel, men blir tatt godt vare på.

Været var nydelig denne dagen med sol fra klar himmel, og vi fikk også tid å strekke litt på beina å rusle rundt i den koselige hagen.

Nå gikk turen videre over høgjæren forbi Kartavoll, Matningsdal og ned til Brusand og Sirevåg havn. Sirevåg har to moloer. Den eldste fra 1930 og den ytterste og største fra 2001 som gjorde at havnen ble mye større.

Her snudde vi og kjørte mot nord og stoppet ved Varhaug gamle kyrkjegard som er en kjent plass. Vi fikk gå inn å se de sjarmerende kapellet som er 15 m2 stort og har 14 jærstoler. Kapellet er populært til vielser.

Vi kjørte og innom Kviamarka industriområde hvor hvor flere kjente bedrifter holder til. Miljøgartneriet med sine over 70 000m2 er et av Nordens største. Jærkylling, Prima Jæren og
Tine Meieri Jæren holder også til her.

Tilbake på Klepp takket guiden for seg og vi fortsatte videre til Strandhuset på Ølberg for middag.

Her ble vi godt mottatt, og før middagen ble servert fikk vi innblikk i historien om byggingen av Strandhuset etter at den populære Ølberg kiosken brant i 2014.

Etter god middag, dessert og kaffe fikk vi også en kort omvisning i vinkjelleren og selskapslokalene/konferanserommene i andre etasje.

På vei tilbake til Sandnes takket Olaf Høie både sjåfør og alle deltakere for turen. Han orienterte også om de andre turene i sommer. Det er plasser ledige fremdeles, bortsett fra Nord Norge turen

Tilbake i Sandnes ca kl 17.15