Close

Dagstur til Ørsdalen mandag 15 mai 201

SE BILDER
DAGSTUR FOR MOSSIGE MINDES REISEKLUBB TIL ØRSDALEN MANDAG 15. MAI 2017

Da var alt klart for den første dagsturen til Mossige Mindes reiseklubb i 2017.Sverre Hagas Buss med sjåfør Einar Pedersen var klar til å reise fra Mossige Minde kl 08.15 med 19 deltakere og videre til Bystasjonen der  19 til skulle komme på. Presis kl 08.30 var vi klare for turen, men manglet fremdeles 2  til som vi møtte ved Kongeparken. Nå var vi 40 deltakere i alt,

Anne Marit Espedal ønsket velkommen på vegne av Mossige Mindes Reiseklubb og ønsket alle en god tur.

Nå var det bare å glede seg til turen, og været viste seg fra sin beste side, sol og ganske god temperatur og ikke vind når vi tenkte på båtturen. Vi kjørte E-39 sørover mot Bjerkreim. På Søyland møtte vi Gunnhild Vassbø som skulle være vår guide på hele turen.  Kjørte så videre til Vikeså der vi tok en avstikker opp til Litle Svela.  Der ble vi møtt av Jorunn Kydland som fortalte dramatiske historier fra krigsdagene i Bjerkreim. Det var også mulig å kjøpe boka om Vaulefolket på flukt fra Gestapo.

Videre gikk turen til Odlandstø der M/K Ørsdalen lå til kai og ventet på oss. Etter at alle var om bord ble det servert kaffe og wienerbrød og turen innover mot Vassbø  kunne starte. På turen innover fortalte vår kunnskapsrike guide om diverse bosetninger med karrige forhold og om dramatiske drukningsulykker som hadde hendt.

På Dyrskog, kjent fra NRK-prog. «Der ingen skulle tru at noen kunne bu»  hadde vi en stopp på ca 50 min. Flere gikk opp til gården, og ble møtt av en flokk med sauer som nå var gårdens «innbyggere», mens  andre benyttet det fine været nede på kaien.

På Vassbø ventet bussen på oss og vi ble guidet gjennom bygda etter hvert som vi kjørte oppover dalen. Fikk bl.annet høre historien  om de fra bygda som omkom da de ble truffet av kulelynet  en søndag i juni 1897.

Så sa vi farvel til Ørsdal og kjørte opp bakkene fra Eik og gjennom tunnelen til Stavtjørn.

På Stavtjørn Fjellstove fikk vi servert herlig oksestek og sviskegrøt til dessert.

Fra Stavtjørn gikk turen langs Austrumdalsvatnet  mot Malmein, videre mot Søylandsdalen der vi  tok farvel med den fantastiske guiden vår. Hun var en utrolig god forteller.

Siste stopp på turen var på Søya Gardsutsalg. Her ble vi møtt av Anne-Karin H. Søyland som fortalte om driften på garden og om Søyadrakten som hun selv hadde komponert, og at den ble sydd på gården. Etterpå fikk vi servert kaffe og smaksprøver av spekepølser. Butikken var åpen for salg av produktene de lagde på gården og her var det noe for enhver smak.

Så gikk turen hjemover gjennom Kyllingstadbyga, Ålgård, Figgjo  og til Sandnes.

Olaf Høye takket alle for den fine turen og takket også Anne Marit E og Anne Marit G som hadde hatt ansvaret  for turen. Han orienterte videre om de  turene reiseklubben skal ha i år.

En stor takk til vår kjekke sjåfør som kjørte oss trygt gjennom hele turen.

Tilbake i Sandnes  ca kl 17.15

AMG