Close

Kreta 25. august til 1. september

SE BILDER HER

Lørdag 25/9 kl. 05.00 stod vår reiseleder Elisabeth Evjedal fra Sør-Vest-Reiser klar på Sola for å ta imot 17 personer fra reiseklubben. Ved innsjekkingen var det lange køer over alt, så det var greit at vi i reiseklubben hadde sett hverandre på «bli-kjent-møte» noen dager før, så vi kunne finne hverandre igjen der ute. Olaf Høie og Kåra Molvik var representanter fra reiseklubben, og de prøvde å lede våre turdeltakere til reiselederen vår.

Da mange fly skulle lande i Chania samtidig med oss, ble avreisen vår utsatt ca15 min. Flyturen på ca. 4 timer gikk fint, og etter landing i Chania nord-vest på Kreta, var det en 40 minutters busstur til vårt hotell, Alexandra Hotel i Agia Marina vest for Chania.

Hotellet vårt var i gresk stil med «greske border» i jernstakittene på verandaene på de 3-etasjers -bygningene som lå rundt de tre bassengene rett ovenfor stranda. En liten skråning med trapper lå mellom hotellområdet og stranda, så det gikk fint å benytte seg av begge deler. Temperaturen lå stort sett mellom 28´- 38´C, og havet var herlig varmt! Dessverre ble det fra tirsdag så store bølger at det røde flagget kom opp på stranda, og det ble bading i bassenget. Det var også greit å gå turer langs stranda, som strakte seg nedenfor småbyene øst- og vest for Agia Marina.

Hotellets mat og service var ypperlig, spesielt var betjeningen ekstra hyggelig. De dekket langbord til middag for oss 18 utenfor den ene spisesalen om kveldene, og der hadde vi fin utsikt over havet, basseng- og hotellområdet. Et par kvelder var der underholdning med folkedans og annen musikk og sang. Vi fikk også svinget oss langs bassengkanten. Kveldsstundene rundt langbordet var stemningsfulle og samlet oss til en god gjeng.

Søndag 26/8 ble hviledag. De fleste slappet av på stranda eller hotellområdet.

Kl. 19.00 møttes vi alle i den hyggelige baren ved resepsjonen til informasjon og meningsutveksling før middag kl.19.30. Det ble fast møtested de fleste kveldene.

Mandag 27/8 stod tur til Knossos og Heraklion på programmet. Vi startet kl. 10.15 med buss fra hotellet. Den svenske Ving-guiden Amelia fulgte med bussen, som tok med turister fra forskjellige hotell underveis. Amelia var både morsom og flink å fortelle med tydelig uttale, både om greske guder og konger, oppbygging av Knossos, dekorasjoner og symboler. Ikke minst passet hun på å finne skyggefulle plasser der hun informerte oss. Dagen var turens varmeste med 38`C. I Heraklion valgte alle i følget vårt å holde seg i en skyggefull park, der vi inntok medbrakt lunsjpakke fra hotellet og slappet av før tilbaketuren kl. 15.15.

Tirsdag 28/8 måtte vi tidlig opp for å komme av sted med buss kl.05.40 mot Spinalonga, øya som var spedalsk-koloni fra 1903 til 1957 og som er nøye beskrevet i boka «Øya».

Medbrakt frokostpakke fra hotellet ble spist underveis på en liten veikro.

Etter programmet skulle vi kjøre til byen Agios Nikolaos og ta båt derfra til Spinalonga. På grunn av store bølger den dagen tillot ikke havnesjefen at en tok båt derfra, og vi kjørte derfor til byen Elounda, hvorfra vi dro med båt til ei badebukt i ly for bølgene. Der grillet mannskapet lunsjen vår, mens vi kunne ta oss et bad. Lunsjen ble servert om bord, mens båten dro videre til kaien på Spinalonga, en effektiv ordning- og maten smakte godt!

På Spinalonga fulgte vi Ving-guiden fra bussen gjennom hovedinngangen/tunnelen og gatene der gamle beboelseshus, butikker, kirke og sisterner viste at her hadde folk prøvd å leve et normalt liv trass i spedalskheten.

Guidingen ble avsluttet ved den andre inngangen, der folk fra den lille fastlandsbyen Plaka pleide å sette på land varer, vann og besøkende, blant annet legen som kom dit 3ganger i uka. Der var sykehus, skole og 2 kirker på øya, og en periode hadde de også elektrisitet.

Flere i følget fortsatte turen rundt øya på egen hånd, og mange undret seg over at en gresk kunstner hadde fått satt opp en del «installasjoner» rundt på øya, blant annet speil på alle veggene i den første tunnelen.

Onsdag 29.08 foreslo Elisabeth en tur med det åpne «tøffetoget» som gikk forbi hotellet vårt og videre vestover langs strandlinja, oppover en fjellskråning, en runde innover i landet og tilbake samme vei langs sjøen. En regnet med å være tilbake til lunsj etter 3-4 timer.

Dette var utenom programmet og helt frivillig. De fleste valgte å være med, og det angret de sikkert ikke på. Vi passerte en militærleir og flyplass der det hadde vært bombing under krigen, var innom et gammelt kloster med en liten, vakker kirke, så geiter som klatret i svære trær langs veien, besøkte den lille fjellbyen Afrata der vi hadde en hyggelig stund med forfriskninger på en liten kafe, videre over høyden og nedover mot flatlandet igjen til vi stoppet på en olivenfarm med storproduksjon av olivenolje. Der ble det omvisning og til slutt endte smaksprøvene med oljehandel for flere av oss. Turen tok lengre tid enn ventet, og lunsjtiden var over da vi kom til hotellet. Men Elisabeth og vår hyggelige restaurantsjef Camilla ble fort enige om at lunsj skulle vi få. Et par timer med soling og bad i bassenget ble det etterpå.

Torsdag 30.08: Et ønske stod igjen å oppfylle- en tur til Chania by. Elisabeth undersøkte bussruten dit, og 12 av oss stod klar til å dra etter frokost. Elisabeth var med og guidet oss fra busstasjonen til gamlebyen ved havnen der vi slo oss ned på en fortausrestaurant og hygget oss med drikke, mens vi betraktet folkelivet og havnen. Etter en spasertur langs kaien ut mot havet, hadde vi en shoppingrunde der alle fant noe de «trengte», og vel fornøyde møttes vi atter på «vår restaurant» der vi slappet av med pizza og lignende. Et bad i bassenget etter tilbaketuren ble det også denne ettermiddagen.

Fredag 31.08 var siste dag på Agia Marina, og da ville alle nyte den deilige temperaturen med tur på stranda, soling og bad ved hotellet. Bølgene slo fortsatt friskt mot strandkanten.

Lørdag 01.09 forlot vi vårt hyggelige feriested kl. 10.40. På flyplassen var det lange køer, og flyet lettet ca. kl.14.00, en halv time forsinket. Vi landet på Sola kl. 17.00 etter en fin flytur.

Enkelte av turdeltakerne følte nok at temperaturen iblant var i høyeste laget, spesielt da vi var på Knossos. Men stort sett så det ut til at de fleste fant seg skygge om de ønsket det og tok det rolig i varmen. Det var også greit å kunne ligge i ro på ett sted, slippe å flytte på koffertene så ofte. Flere av reisedeltakerne kjente ikke de andre i reisefølget på forhånd, men vi ble en godt sammensveiset gjeng som trivdes i hop og fikk mange gode opplevelser.

Dette skyldes ikke minst vår positive reiseleder Elisabeth og den hyggelige betjeningen på hotellet. Elisabeth fortalte oss at direktøren på hotellet hadde kommet spesielt til Ving-vertene og sagt at en slik kjekk flokk kunne han gjerne ha som gjester der flere ganger.

En slik omtale av oss i Mossige Mindes Reiseklubb er «kjekt å ha»! Takk for en fin tur!

KM