Close

Rundtur i Spania 25.mai – 1.juni.

SE BILDER HER

Lørdag 25/5 i 6-tida var reiseleder Elisabeth Evjedal fra Sør-Vest-Reiser og representanter fra reiseklubben klar på Sola for å ta imot turdeltakerne, 45 personer + reiseleder. Innsjekking og kontroll gikk svært greit, for det var ikke spesielt mye folk der ute. Flyet tok av som planlagt kl. 8.00, og flytur med landing gikk fint- til rett tid.

Ved flyplassen i Alicante ventet sjåføren Rafael med bussen, som skulle bringe oss rundt til de forskjellige målene våre i Sør-Spania. Kl. 11.50 var alle klar til avreise i ypperlig kjørevær på 21`C under klar himmel. Landskapet sør for Alicante var ørkenaktig og goldt, men snart ble det frodig med store farmer med sitron- og mandeltrær, som blomstrer i februar og høstes i nov. Etter hvert dominerte oliventrærne på store områder. Langs veien og i midtrabattene lyste oleanderbuskene opp med hvite- og røde blomster, og senere kunne vi beundre snødekte topper i Sierra Nevada. Utpå dagen hadde vi lunsj i et artig lego-inspirert hotell i Puerto Lombrero, ikke i Elche som stod i programmet.

Ca. 18.00 kom vi til Granada og kunne ta inn på Carmen Hotel midt i byen. Før middagen kl. 20.00 samlet vi oss på takterrassen, der det var bar og salonggrupper- og en fantastisk utsikt over den vakre byen! Det var middag på hotellet hver kveld.

Søndag 26/5 Klokken 09.00 var vi klar for en runde i byen med buss og lokalguide. Der var utrolig mange gamle, vakre bygninger, og statuen av Columbus måtte selvsagt få oppmerksomhet. Turen endte ved Alhambra, et fantastisk festningskompleks som raget flott på en høyde i Granada med utsikt til gamlebyen Albaizin og sigøynerkvartalet Sacromonto.

I to grupper med hver sin guide ble vi vist rundt i området fra 12-13 hundretallet, bygget av maurerne og enkelte deler ombygget av de kristne erobrerne etter 1492, preget av renessansen. Vi kunne beundre fantastiske mosaikkarbeider utført av ukjente kunstnere. Festningen står i dag på UNESCOs verdensarvliste. Etter lunsj hadde vi litt tid til å gå i området rundt hotellet eller slappe av etter dagens vandring med mange inntrykk.

Mandag 27/5 hadde vi heldagstur til Sierra Nevada langs ruta Alpujarase med kronglete veier langs en stupbratt dal til de høytliggende, hvite og pittoreske landsbyene Pampaneira, Bubion og øverst Capileira. Hadde lunsj på nedturen i spa-byen Lanjaron. Derfra dro vi til kystbyen Salobrena med håp om en dukkert i Middelhavet. Mye vind og bølger fristet ikke til bading, så det ble bare kaffestopp. Tilbake i Granada var det litt tid til å rusle i byen på egenhånd før middag på hotellet der.

Tirsdag 28/5 startet dagens utflukt til Ronda i provinsen Malaga. Godværet fortsatte med temperaturen fra 13`C ved avreise til 22`utpå ettermiddagen. Vi passerte skoger med trær som ble brukt til finere papir/dokumenter, og høydelandskapet rundt Teba, en av de hvite landsbyene, var preget av grassletter for dyrefor. Smale og svingete veier stod i kontrast til de flotte motorveiene vi hadde blitt vant til. I Ronda ble vi mottatt av lokalguide, som ledet oss gjennom byens lange hovedgate til en tyrefekterarena, der vi fikk en levende beretning om tyrefektning, som nå var begrenset til 1-2 ganger i året.

Ronda ligger ca. 800m.o.h. og er delt i to av en 130m dyp elvekløft, i nord den nye kristne bydelen og muslimene i den sørligste, eldste og minste del. Noen av oss gikk broen over den dype kløfta og videre med guiden i gamlebyen. Det blåste kaldt da, så det smakte godt for alle med lunsj etterpå i byen. Om kvelden nådde vi Sevilla og sjekket inn på Hotel Sevilla Palmera i utkanten av byen.

Onsdag 29.05 hadde vi med lokalguiden Carmen i bussen. På vei til sentrum stoppet vi i Maria Luisa Park, opprinnelig bygd som messeområde. Parken var omgitt av vakre bygninger i islamsk-, gotisk- og renessansestil, og jacarandatrærne stod over alt i lilla blomsterflor. Byen er ellers kjent for sine mange appelsintrær. Neste stopp var Plaza de Espana, en halvsirkelformet plass som ble bygget til en internasjonal utstilling i 1929 med presentasjon av spansk industri, håndverk og kultur. Der var også verdensutstilling i 1992. Bygningen, broene, fontene og avdelingene for hver av de Spanske provinsene var dekorerte med vakre kakkelfliser. I sentrum av Sevilla forlot vi bussen ved Tor del Oro/Det gylne tårn ved elva Quadalquivir, hvorfra vi spaserte til det gamle kvartalet Santa Cruz, der vi hadde hyggelig kaffepause på en uteplass mellom husene. Med nye krefter stilte vi oss i køen til katedralen Giralda. Vi hadde allerede kikket på alle klokkene i det høye tårnet som kimte flere ganger i timen. Inne kunne vi bl.a. beundre altertavla i det gotiske tempelet og Columbus sin grav. Det foregikk pynting av graven og mange hellige statuer som skulle bæres i festprosesjonen dagen etter.

Etter lunsj på hotellet tilbød Rafael oss en ekstra tur til sentrum for dem som ønsket å se seg om i handlegatene. Vi var 13 som ønsket det, og Elisabeth var med. Om det ikke ble særlig handel, var det artig å se hvor flott gatene ble pyntet i anledning den religiøse paraden dagen etter. Etter middag på hotellet bar det til sentrum igjen, da for å oppleve ekte flamenco-forestilling. En flott avslutning på dagen i Sevilla, som også er kjent for sin flamenco-skole med elever fra hele verden.

Torsdag 30.05 forlot vi Sevilla kl. 9 i 20`C og var i Cordoba i 12-tida. I Cordoba møtte vi lokalguiden som først ledet oss gjennom det jødiske kvartal med smale gater og små plasser pyntet med blomster på vegger og verandaer- riktig idyllisk. Så stod den berømte Mezquita- katedralen på programmet, og der fikk vi se og høre om moskeen med nesten 1000 pilarer om den gamle arabiske bønneplassen fra 600-tallet, som det etter 1400-tallet ble bygget en katedral inne i selve moskeen. Moske-katedralen er den den tredje største i verden. Etter omvisningen dro vi til hotellet vårt Ciudad de Cordoba i utkanten av byen, der vi sjekket inn og hadde lunsj. Det ble ikke til at vi dro til byen etter lunsjen, men noen ruslet rundt i boligområdet og nøt en kaffe på en av de lokale barene før vi hadde middag på hotellet.

Fredag 31.05 dro vi til byene Ubeda og Baeza som begge er på UNESCOS verdensarvliste p.g.a. historie og arkitektur. Anna var guide i begge de småkoselige byene, der vi nøt kaffe i Ubedas sentrale og vakre park med påfølgende handling i keramikkverkstedet like ved – endelig fant de fleste noe å ta med hjem! Guiding ved palass og katedraler. Flott utsikt over korn- og solsikkeåkrer, oliventrær på alle høydedrag, så en vakker reise til neste by Baeza, der vi hadde en spasertur i byen før lunsj. Tilbake til hotellet vårt i Cordoba til middag.

Lørdag 01.06 var avreisedag med 40 mils kjøring til Alicante. Hadde lunsj i byen Guadix i en meget elegant spisesal, men akkaren vekte ikke samme begeistring! Det hjalp at flere av damene først hadde fått kjøpt flere par sko i byen! Ettersom vi hadde god tid før flyavgang, tok Rafael oss med på en bussrunde i Alicante, der han bodde. I samarbeid med Elisabeth ga han oss et godt inntrykk av byen.

Under hele reisen var Rafael en enestående sjåfør både med hensyn til kjøringen og hans interesse og omsorg for oss i følget. Han samarbeidet med Elisabeth om sjekking av hoteller, kaffe- og lunsjsteder, utflukter og ga oss informasjon om steder vi passerte, som Elisabeth formidlet videre til oss. Rafael hadde også skrevet en rørende tale til oss, som Elisabeth leste opp siste dag. Elisabeth imponerte oss alle med sin omtanke for den enkelte, sitt gode humør, uslitelige energi og oversikt til enhver tid. Hjemturen gikk greit med ½ times forsinkelse.

Takk til Rafael, Elisabeth, Sør-Vest-Reiser og ikke minst- et kjekt reisefølge for en flott og uforglemmelig reise.

KM