Referat fra turen til Sør England – Cardiff og Kingston 16. – 21. august 2018
Torsdag 16. august
31 reiseglade deltagere møtte på Sola ca kl 07.30 og ble møtt av Terje Todnem fra Sør Vest Reiser, som skulle være vår reiseleder på turen. Han ordnet innsjekking for alle og så var vi klar for flyturen til London.
Ved ankomst på Heathrow flyplass i London gikk alle samlet til ankomsthallen der vi skulle møte guiden vår, John Rasmussen. Han stod klar og ventet på oss. Mens vi ventet på bussen som skulle kjøre oss til Cardiff, fikk alle utlevert deltagerliste.
Nå hadde vi en 3,5 timers kjøretur foran oss, men når vi har fått en sånn glimrende guide går timene fort. Vi får presentert Britisk historie, om geografi, om næringsliv før og nå og om helsepolitikk, skattepolitikk og om dagsaktuelle Brexit.
Etter par timers kjøring stoppet vi på en stor bensinstasjon, der vi kjøpte oss lunsj.
Terje passet på at alle kom seg på bussen igjen og turen gikk videre mot Cardiff.
Cardiff er hovedstaden og den største byen i Wales, en gang verdens største utskipingshavn for kull. Vi går sammen med guiden for å se the Senedd nasjonal Assembly for Wales som er åpen for publikum, og ligger foran Roald Dahls plass, og blant dette den norske sjømannskirken med flagg oppe og med en historie om 70 000 sjøfolk i året på besøk. Vel verdt et besøk. Etter et panorama sightseeing med god guiding av den kunnskapsrike «Sir John» hadde vi også litt tid på egenhånd. Koselig sted ved Themsen. Kjørte så videre til vårt hotell Park Inn City Centre Cardiff der vi skulle bo i 2 netter. Terje delte ut nøkkelkort til rommene våre og det gikk greit. Kl 18.50 møttes vi i baren og fikk valgfri drikke av øl, vin eller mineralvann som vi tok med oss inn i spisesalen, der menyen var Buffet. Etter en lang dag med mange inntrykk gikk flere av oss tidlig til sengs for å være klar for nye opplevelser neste dag.
Fredag 17. august
Etter en herlig frokost var vi klare for nye severdigheter. Presis kl 09.00, etter at Terje hadde telt 31 kunne bussen kjøre. Først besøkte vi Caerphilly Castle som er en festning fra middelalderen og en viktoriansk herskapsbolig fra en normannisk borg reist over en romersk festning i Cardiff og er det største slottet i Wales. Borgen ligger omgitt av vollgraver. Der finnes over 400 slott i Wales. Caerphilly Castle er et av de mest grandiose. Vi gikk over broen og gjennom åpningen inn til borgen. Helt fantastisk og her fikk man mange fine motiver for fotografering. Noen av oss ruslet litt rundt i den lille byen som lå like ved.
Så var tiden kommet for avgang. Terje hadde kontroll på at alle 31 var på plass og vi kunne kjøre videre. Turen gikk nå til Brecon Beacon via Pen v Fan som er det høyeste punktet 886 moh og også høyeste topp i Wales. Her var det tid for shopping. Det ble litt handel her – honning, smykke, brikke til å lime på kjøleskapet og flasker med whisky (til presanger) Nasjonalparken var flott og den ble opprettet i 1957 som den siste av de tre i Wales. 22.mai 2005 ble den første turstien som går over hele nasjonalparkens lengde åpnet.
Nå var det tid for lunsj, og den husker vel alle godt på Castle Inn Brecon. Hundreårs historie og dekorasjon høyt under taket, 3 veldekkede bord med kvite duker, prima mat med dessert, kaffe + valgfri drikke til maten. Stor stemning og der satt vi og følte oss nærmest kongelige. Etter den gode middagen var vi klare for nye opplevelser. Igjen sørget Terje for at alle 31 var på bussen. Sir John, som han ble kalt av oss var en utrolig god historieforteller, men det var jo ikke godt å følge med i timen for oss «litt» opp i åra.
Han fortalte mye om Henrik VIII, Konge av England, født 28. juni 1491 og døde 28. januar 1547. Han er jo mest kjent for å ha utløst den engelske reformasjon for sine seks ekteskap, og at han fikk 2 av konene halshugget. Han var beryktet for sine kvinnehistorier. Han kunne visstnok til tider være tyrannisk, men han regnes også som en sterk monark som hadde folkets støtte. Han styrket utenrikspolitikken på bekostning av innenriksaffærer og sørget for at landet ble en sjømakt. Han skal også ha vært ganske lærd. Kunne sikkert skrevet side opp og side ned om alle han bragder.
På veien tilbake til hotellet kjørte vi forbi Abergavenny i Monmouthshire i Wales som er en markedsby. Byen er nesten omringet av høye fjell. Ankomst til hotellet ca kl 17.00 og da var det litt tid på egenhånd før middag.
Kl 19.00. møttes vi i baren og fikk med valgfri drikke som vi tok med oss inn i spisesalen. Menyen var som dagen før, Buffet. Etter et langt og koselig måltid gikk noen tur, mens andre slappet av på rommet og pakket kofferten klar for utsjekking neste morgen.
Lørdag 18, august
Etter en god frokost sjekket vi ut av hotellet. Kl 09.00 var vi klar for avreise. Reisemålet i dag var Bath. Bath er en by i det seremonielle grevskapet Somerset i sørvestlige England, kjent for sine romerske bad. Byen ble grunnlagt i forbindelse med et romersk kurbad. Bath har også to universiteter, flott arkitektur og kongelig museum.
2 fra reisefølget var inne og så det Romerske bad, mens andre gikk rundt i de koselige gatene. Her kunne man høre fra operasang til mer moderne musikk, og bl.a.en mann som sang og spilte på trompet. Må også nevne at her kunne du kjøpe doruller med bilde av Donald Trump – stilig. Lunsj på egen hånd. Avreise fra Bath ca kl. 13.00 og nå gikk turen til Salisbury, en kjøretur på ca. 2,5 timer. Tiden gikk fort, for vår entusiastiske guide hadde enormt mye å fortelle om stedene vi kjørte forbi.
Salisbury er en liten katedral by i Wiltshire. Her var det trivelig. Katedralen er en anglikansk domkirke og er et av de beste eksempler på tidlig engelsk arkitektur. Hoveddelen av kirken ble bygget fra 1220 til 1258. Katedralen har det høyeste spiret i Storbritannia (123 meter) og verdens eldste fungerende ur (fra 1386) og har det best bevarte eksemplaret av de opprinnelige kopiene av Magna Carta utstilt. En fantastisk Katedral. Vi var nesten i bryllup og opplevde nydelig kirkemusikk.
Kl. 16.30 var vi klar for avreise. Nå skulle vi kjøre til vårt nye hotell som heter Doubletree by Hilton Kingston upon Thames. Vel framme på hotellet sjekket vi inn, dvs at Terje delte ut nøkkelkort til oss så det var bare å finne rette rommet. Kjempefine rom, vi er vel heldige.
Middag kl 1900. I kveld fikk vi 3 retters middag, med valgfri drikke. Nydelig mat. Etter måltidet slappet vi av og koste oss sammen.
Søndag 19. august
Avreise fra hotellet kl. 08.00 etter en god frokost. I dag ble vi en person mindre pga lang kjøring. Som alltid hadde Terje full kontroll med tellinga. Turen i dag går til Bournemouth, en tur på 2-3 timer en vei, men så lenge vi har den gode Sir John er ikke det noe problem. Han har så mye historie å fortelle så det er bare å spisse ørene og høre etter.
Bournemouth er en kystby i Dorset. Bournemouth er et av de mest populære turistmålene på Englands sørkyst. Den har en fin sandstrand og mildt klima. Her var der litt for enhver. Kasino, Akvariet, tur langs stranden og tur ut på piren der du kunne skimte land i Frankrike og oppleve byen som en ferieby. Parken var litt av et syn med nydelige blomster som var plantet i grupper. Må bare si nydelig. Lunsjen i dag spiste vi på Yates Pub, 2 Dean Park Crescent. Valgfri drikke til maten. Koselig plass.
Avreise ca kl 15.00 til hotellet vårt og Terje passet på at alle var med.
Middag kl 19.00 på Hawkers Brasserie, 3 retters middag med valgfri drikke. Etter godt «raddel» og alle var mette og gode møttes noen på uteterrassen for å kose seg med en leskende drink. Det er alltid godt å slappe av etter en lang tur med mange inntrykk.
Mandag 20 august.
Avreise kl 09.00. Etter at alle har funnet plassene sine i bussen, kjører vi til London. Der hadde vi først en ca 2 timers sightseeing med bussen. Guiden vår fortalt om forskjellige skuespillere som bodde i London og om plasser hvor flere filmer var spilt inn. Vi fikk også se noen av de viktigste bydeler og bygninger i London med god informasjon og god guiding. London har gjennom de siste 10 årene fått ny skyline med alle de nye spenstige og moderne høybygg. Flott å se. Covent Garden var en trivelig plass, folkeliv, musikk og mange butikker og spiseplasser. Lunsjen var på egenhånd. Noen var så heldige å finne en Engelsk pub, der de fikk kjøpt Guinness øl, mens andre koste seg med champagne eller andre leskende drikker. Vi gikk sammen med guiden ned mot Tower Bridge og fikk tatt mange bilder av severdighetene.
Kjørte videre til Buckingham Palace. Det var stort å komme dit. Slottet er tydelig i bybildet og monarkienes makt og innflytelse synes tydelig gjennom historien. Buckingham Palace har siden 1837 vært den britiske monarks offisielle residens i London. Slottet er i dag et firefløyet anlegg som omfatter 775 rom. Buckingham Palace har også en stor malerisamling. Om sommeren, når dronningen oppholder seg i Skottland er det guidede omvisninger i deler av Palasset. Sannsynligvis er vaktskiftet mest kjent. Dronning Elisabeth II har siden 1952 vært regjerende dronning av Storbritannia, Canada, Australia og New Zealand. Hun er også dronning av 12 land som er blitt uavhengige siden tiltredelsen. Dronningen er symbolsk overhode for Samveldet av nasjoner. I 2002 feiret hun 50 år på tronen, gulljubileum, og i 2012, 60 år diamantjubileum. Hester er dronningens lidenskap, og som vi fikk fortalt tar hun seg ofte en ridetur i hjemlige omgivelser. Det var en stor opplevelse å komme hit til Buckingham Palass.
Ca. kl. 15.45 var alle 31 klare for retur til hotellet. John fortalte også om helsemodellen i Storbritannia som er på lik linje med det vi har her hjemme når det kommer til at det er gratis (man betaler ikke egenandel her for vanlige helsetjenester). Da man ikke bruker fødselsnummer på samme måte som vi gjør i Norge, har de eget nummer som brukes i helsevesenet, NHS nummer. Inkludert i helsevesenet er alt fra rutinesjekker og langtidssykdommer til ulykker og akuttbehandling.
Nesten halvparten av de over 50 år vil bli tvunget til å jobbe til de er minst 77 år for å nyte en behagelig alderdom, advarer en rapport i dag, mange har rett og slett for dårlige pensjon til å pensjonere seg. I England er det flatt pensjon som alle får £ 107,45 pr. uke (991 nok) eller 51.510 kroner i året, vi må huske at strøm og drivstoff er dyrere en i Norge. Den alder hvor folk slutter å jobbe har knapt endret seg de siste 30 årene. Statens pensjonsalder i England er 61 og en måned for kvinner og 65 for menn, men det er vedtatt for begge å øke til 66 år innen 2020 og 67 år innen2028. Mye informasjon å ta inn over seg.
Tilbake på hotellet ca kl 17.00. Middag kl 19.00 – 3 retters middag med valgfri drikke av øl/vin/min.vann. Etter et langt og koselig måltid sammen, gikk de fleste til rommene sine for å pakke og gjøre klar for siste dag i London.
Tirsdag 21. august
Utsjekk fra hotellet kl 09.00 og siste dagen i London. All bagasje ble stuet inn i bussen og Terje passet på at alle hadde levert inn nøkkelkortet før vi kunne kjøre. Neste stopp Windsor Castle. Da vi kom til slottet måtte vi stille oss i kø for å komme inn og gå gjennom en sikkerhetskontroll. Det var fantastisk å gå opp mot slottet. Windsor Castle ble påbegynt av Vilhelm Erobreren ca 1070 og Slottet er Englands fornemste kongeslott og har store samlinger av malerier og våpen, noe som vi fikk se da vi gikk rundt i Slottet. Historien sier at da prins Harry og Meghan Markle giftet den 19. mai ga de ekteskapsløftene på graven til en rekke av brudgommens forfedre, 49 britiske kongelige er begravd her. Vielsen var i St. Georgs Chappel. Vi var så heldige, tenk vi satt på stolene som de kongelige gjestene satt i under bryllupsseremonien. Det var stort. Ellers ruslet vi rundt og fikk tatt mange bilder.
Etter besøket på Windsor Castle møtte vi guiden vår utenfor på gaten og gikk sammen til Harte and Garter Hotel, der vi fikk servert en nydelig lunsj med valgfri drikke. Etter lunsjen hadde vi litt tid på oss før turen ut til flyplassen. Noen av oss gikk sammen med Terje til Eton College, som er en privatskole. Den eksklusive skolen er for gutter i alderen 13-18 år, dvs. ungdoms- og videregående trinn. Omkring 1200 elever går der og de fleste betaler 30 000 pund i året, men til gjengjeld får de svært gode bo- og læreforhold.
Noen av oss spaserte nede ved elva og her var det et hav av svaner, nydelige. Så var det på tide å gå til bussen som stod klar for å kjøre oss til flyplassen. På veien ut til flyplassen takket turdeltager, Ingebret Ravnaas vår glimrende guide, Sir John, som hadde holdt timelange forelesninger som om vi skulle være unge studenter og ikke godt over 70 ++. Han takket også Terje som holdt styr på oss og Sør Vest Reiser for et flott opplegg av turen og ikke minst Mossige Mindes reiseklubb som gjør dette mulig, for tryggheten med å være sammen med kjente og komme til dekket bord, det er veldig viktig, og en takk til Gerd og Marit.
Gerd Christiansen takket alle for turen på vegne av Mossiges Mindes reiseklubb og ønsket en god tur hjem.
Må også føye til at været har vært strålende med opp til 24 grader, vi har vært kjempeheldige.
På flyplassen hadde vi et lett måltid som reiseklubben spanderte. Flyet var i rute og vi landet på sola ca. 22.30.
En stor takk til alle som bidro til at vi fikk en kjempekjekk tur og takk til Sør Vest Reiser, Terje Todnem og den fantastiske guiden vår, John Rasmussen.
AMG