Close

Telemarks kanalen18. -21. juni

SE BILDER HER

42 glade og forventningsfulle pensjonister starter fra Rutebilstasjonen i lyst og godt kjørevær med Koll som den eminente sjåfør, guide og gledespreder.

Gjennom Rennfast over, Rennesøy, med ferge Mortavika-Arsvågen og videre til Åkrafjordtunet. Her spanderer Mossiges Minde reiseklubb kaffe m/nystekte lapper, rømme og syltetøy. Vi stopper ved Langfossen. I dag er den flott med hvitt skum i 612 m fall. Vi kjører mot Seljestad og Røldal og kommer til Haukeliseter. Her får vi kjøpe lunsj. Etter en times pause går ferden videre til vakre Telemark.

Vi stopper i Mjonøy- et idyllisk gammelt tun som drives av Ellen Nordstoga. Hun tar godt i mot oss og synger og forteller litt om livet her før i tida. Hun serverer kaffe og deilig kringle fra ”Den Danske baker” Vi rusler rundt på det fine tunet og nyter varmen 24 gr. og vindstille.

Ved 18 tiden er vi fremme på Nordsjø Hotell og omsider får alle rom, seng og dyner. Vi pynter oss litt og møtes til middag kl.19.30. Buffè med velsmakende kalde og varme retter + nydelige desserter. Kaffe på terrassen eller i salongen og dans til levende musikk.

Dag 2. Onsdag 19 juni Vi kjører mot kystområdet Larvik og Stavern. Her er store velstelte gårder. Første stopp er Galleri Engler litt nord for Larvik. Her møter vi Inger Anne H. Klepaker som eier Galleriet. Ulike situasjoner i livet har gitt henne inspirasjon til å lage Tiffany-Engler. Ordet engel kommer fra gresk angelos = budbærer. Vi handler litt og får servert kaffe m/kjeks + et ”lodd”. Tilbake i bussen ønsker Anne oss god tur videre med: Jag trodde englarna fanns, som vi alle stemmer i. Frid vinner en fin engel.

I strålende solskinn krysser vi Numedalslågen og er i Larvik. Vi kjører en runde med lokalguiden Nils Melau

På vei mot vakre Stavern er første stopp ved Frediksvern kirke fra 1756. Kirken har vernestatus. Etter omvisning her, rusler vi ned til Hotell Vassilioff. På den røde løper føres vi inn til den ærverdige baren hvor vi får servert kaffe og deilige rundstykker til lunsj. Etter en god stopp i byen kjører vi videre til Vestfolds største monument: Minnehallen. Den imponerende hallen stod ferdig i 1926 som minnesmerke over sjøfolk som omkom i 1. og 2. verdenskrig (til sammen 7600 falne.) Minnehallen er plassert på det 50 meter høye Krutthusfjellet sør vest for Stavern med storslagen utsikt mot havet. Etter en opplevelsesrik dag kjører vi raskeste vei tilbake til hotellet. En liten pause, omkledning og middag med humøret på topp kl. 19.30. Frisk luft på terrassen, kaffe og dans i salongen.

Dag 3. Torsdag 20. juni Været er strålende og de fleste rusler ned til sjøen der båten ”Telemark” venter med avgang fra Akkarhaug brygge kl. 9.40. Det er sol og blikkstille på Norsjø og båten gjør en sving bortom vakre Norsjø Ferieland før den stevner mot Ulefoss.

Telemarkskanalen ble kalt ”verdens 8 underverk” da den ble ferdig i 1892. 500 menn jobbet i 5 år med å sprenge seg vei gjennom fjellet. De steinmurte sluseveggene, de enorme sluseportene, åpne – og lukkemekanismen – alt er som den gang.

Ulefoss sluser har tre kamre og en løftehøyde på 10,7m. Vi ser Ulefoss jernverk hvor det nå lages kummelokk og vakre Ulefoss hovedgård fra 1802 oppe i bakken.

Eidfoss er neste sluse med 2 kamre og 10m opp.

Vrangfoss har 5 kamre og vi løftes 23 m opp til Lundevann. Vi ser tydelig Oscar 2. monogram i fjellet fra 1893.

En flott, minnerik tur er slutt og vi går i land i Lunde. Ved slusekafeen serveres blomkålsuppe m/brød og kaffe. Koll venter med bussen og vi kjører til Gvarv hvor fruktdyrker Torstein Lindheim overtar som guide. Torstein mener Sauherad er den mest solrike plassen i Norge og stedet egner seg yppelig til fruktdyrking Første stopp er ved vakre Nes kirke fra 1100-tallet. I dag åpner den stemningsfullt med orgeltoner fra Koll. Torstein finner også raskt tonen og er en glad formidler av historier både fra prekestolen i Nes kirke og fra turen i hans vakre ”eplerike”

Hjemme på den velstelte gården tar familien i mot oss i ”låven”. Ved nydelig dekket bord får vi servert kaffe og iskrem dekket m/plommesaus fra eget kjøkken – som smaker deilig. Eldste datter og svigersønn er entusiastiske arvtagere av gården og håper deres nye produkt – hjemmebrygget øl – vil bli en suksess. Men produksjonen av eplemost skal fortsette som før. Med eplemost, saft og honning i bagasjen takker vi hjertelig for oss.

Vi samles til middag og nyter den siste sommerkvelden sammen. Men et skår i gleden: en av deltagerne får et illebefinnende og blir sendt med ambulanse til Ulefoss for legesjekk. Han returnerer heldigvis like frisk samme kveld.

Dag4. Fredag 21. juni Etter en god natts søvn og hvile, stiller vi alle til frokost og er klare for hjemturen. I fint vær kjører vi langs Seljordvannet og på smale snarveier kommer vi til kaffestopp og handel på Sølvsmed tunet i Setesdal.

Videre går det raskt til Setesdalen Mineralpark i Evje. Et imponerende anlegg med guiding gjennom utstillings haller med i alt 1200 strålende steiner og mineraler fra hele verden. Nok en stor opplevelse for oss alle. Her får vi servert middag og kaffe til slutt.

Videre vestover krysser vi flere dalfører og kommer til Tonstad bakeri, hvor innehaveren venter med deilig eplekake m/krem og kaffe. Litt handel og så videre hjem til toner av The Green Green Gras Of Home og I`m Singing In The Rain.

Tusen takk for en opplevelsesrik tur!

v/Else og Gerd