Close

TUR TIL BODENSJØEN 22.-27. MAI 2016

SE BILDER

Søndag 22.mai kl.04.30 begynte de 26 turdeltakerne til Bodensjøen å samle seg i den nye ventehallen på Sola flystasjon. Flyet hadde avgang allerede kl. 06.00, og reiseleder fra NORSK TUR, Anne Knudsen, var klar til å ta imot oss og hjelpe til med innsjekkingen.

Lars Magne Bjørnsen og Kåra Molvik var ansvarlige representanter fra reiseklubben, og det gikk greit å registrere deltakerne etter hvert som de kom. Flyet tok av til rett tid, og mellomlandingen i Amsterdam skulle gi oss passelig tid til neste avgang- til Zurich, hvorfra vi skulle ha egen buss. Alle flyreisene på turen vår var med KLM:

Bussavgangen fra Zurich måtte imidlertid utsettes noe fordi seks personer ikke hadde fått koffertene sine etter flyturen. Reiseleder tok eierne av de «forsvunne» koffertene med til kontoret som hadde med dette å gjøre, og etter rapporteringen der kunne vi stige på vår buss med Helmut som sjåfør. Så fikk vi håpe at koffertene ville bli oppsporet og hurtig brakt til hotellet vårt i Bregenz.

Underveis mot Bregenz hadde vi stopp med lunsj på en restaurant i St. Gallen, en vakker by med mange fint dekorerte bygninger og kirker i ulike stilarter. Anne hadde mye å berette under vår spasertur i byen etter lunsj før vi fortsatte turen til Bregenz like ved østenden av Bodensjøen med ca. 27000 innbyggere. Vi hadde da krysset grensen og var kommet til Østerrike. I fire-tida ankom vi Mercure Hotel, hvor vi skulle bo under hele oppholdet vårt Det lå fint til like ved strandpromenaden rett ovenfor den store og spesielle utendørstribunen der de holder operaforestillinger hver sommer. Den sies å være verdens største. Flott konserthus lå like ved.

Hotellet vårt var svært koselig med gode rom, en adskilt del av spisesalen reservert for oss, fin uteplass, god mat og svært god service. Vi hadde middag der kl.19.30.

Mandag 23.mai ble en regnfull dag. Vi startet med å gå fra hotellet til båthavnen kl. 08.30. Derfra tok vi båt over til Lindau, nabobyen som ligger mot øst- på den tyske siden av sjøen, ca. en halvtimes båttur fra Bregenz. Spaserturen i Lindau startet under paraplyer og regntøy. Etter iherdig innsats fra Anne med bl.a. fortellinger knyttet til byens gamle tårn ved havnen, valgte vi å søke ly i en restaurant i nærheten, og NORSK TUR spanderte kaffe på oss. Imens gikk Anne og Lars til togstasjonen for å undersøkte togtidene tilbake til Bregenz. Flere i følget vårt var blitt våte og kalde og ønsket å dra til hotellet vårt. Dette ordnet seg, og Lars M. fulgte med disse på toget tilbake. Anne guidet oss videre gjennom den gamle, fine byen med fargerike husfasader, koselige restauranter og imponerende kirker- ikke rart at hele byen er fredet!

Etter tilbakekomst til Bregenz med båten tok Anne oss med på en liten tur til byens handlegater, der vi inntok lunsj på egen hånd. Til avtalt tid og sted møttes vi senere for å gå oppover til den gamle bydelen i høyden. Det ble en liten flokk som valgte denne turen med Anne, for regnet fortsatte. Likevel ble det en interessant og hyggelig tur på ca. 1,5t gjennom den gamle byporten og gamle gater med staselige bygg, rådhuset, fylkesadministrasjonen og en liten, spesiell kirke. Godt med middag på hotellet den kvelden! Fem av 6 kofferter var ankommet hotellet, men hvor var den sjette?

Tirsdag 24.mai startet med gråvær og litt yr, men regnet ga seg fort og det ble bedre etter hvert. Helmut kom med bussen 8.30, og etter å ha krysset «Alpe-Rhinen» som danner grensen mellom Østerrike og Sveits, bar det oppover den frodige Appenzellregionen, et av de vakreste områdene i Sveits. Vi passerte mange koselige, velstelte små landsbyer langs veien som førte oss stadig nærmere de vakre, til dels snøkledde fjellene.

I byen Stein besøkte vi et moderne ysteri, der vi fikk se en film om melkens vei fra kua til ferdig ost. Fra etasjen ovenfor ysteriet kunne vi se produksjonen gjennom glassvegger, og selvfølgelig ble det ostehandel i husets utsalg!

Ved Schwâgalp nærmet vi oss tregrensen. Her gikk vi om bord i gondolheisen som i løpet av 6 min. tok oss til toppen av Sântis på 2503 m.o.h. som er den høyeste i regionen. Dessverre skygget tåkedotter for utsikten derfra. Det hadde dessuten snødd om natta, og en kunne da ikke gå ut på verandaene i den 3- 4 etasjers høye bygningen. Derimot fikk vi servert deilig lunsj i et eget spiserom, og der var også en butikk som solgte kort, suvenirer og lignende. På vei ned fra toppen kunne vi se landskapet under oss, og det ga oss følelsen av den store høyden, men ikke altfor nifst å kikke ned på!

Gjennom trange daler kom vi til det lille fyrstedømmet Liechtenstein. Vi stoppet i hovedstaden Vaduz, der vi kunne se fyrstens vakre slott oppe i høyden med utsikt over hele Lichtenstein. På egen hånd vandret vi rundt i den koselige byen, og det ble også tid til kaffe på en av de mange fortausrestaurantene, og været ble bedre og bedre! Tilbake i Bregenz ble det middag på hotellet.

Onsdag 25.mai gikk turen i solskinnsvær til de Østerrikske alper og Grosse Walsertal. Vi passerte flere byer, mens vi stadig kom høyere opp i et frodig, grønt landskap med veldrevne gårder og store skogsområder. Så er da også jordbruk og skogbruk de viktigste næringsveiene i Østerrike ved siden av turisme. Veien svinget seg oppover ganske bratte dalsider, og vi kom oppover til Faschina-passhøyden i nesten 1500 meters høyde. Husene lå  flere steder høyt oppe, og mange hadde den spesielle byggemåten der gårdshusene var bygget sammen, og noen med en spesiell kledning av sammensatte trestykker. Vi hadde stopp med lunsj på hyggelige Berghotel Madlener før vi reiste nedover mot byen Damûls. Området er blitt et populært turområde med vandreruter og skisportaktiviteter med hoteller og hytter.

Vi hadde en liten stopp ved kirken i Bregenzerwald der vi kunne beundre en meget spesiell og vakker kirkegård. I området kunne vi også se store, fine, hus i områdets særegne byggestil. Tilbake i Bregenz var noen i følget med Anne til operascenen ved havnen og fikk orientering om forestillingene der.

Dagen ble fullkommen med kveldens middag på Restaurant Gebhardsberg i borgen som rager på høyden over Bregenz- vakker kveld og deilig mat!

Torsdag, 26.mai stod Helmut igjen klar med bussen utenfor hotellet vårt for å ta oss med rundt Bodensjøen- i strålende vær. Vi dro langs den nordlige bredde som ligger i Tyskland, passerte Lindau og Zeppelinbyen Friedrichshafen. Fra bussen kunne vi se store og frodige jordbruksområder med humleåkrer, eple- og pæretrær og store vingårder. I nordenden av Bodensjøen stoppet vi i Meersburg med Tysklands eldste borg. Vi gikk litt på egenhånd rundt i byens sentrum, der gatene og torget var fantastisk pyntet med blomster i anledning byens feiring til minne om Jesu siste måltid med disiplene. Vi var så heldige at vi fikk se en flott prosesjon i den anledning, lignende våre 17.maitog med faner, korps, speidere, bunadskledde mennesker m.m. Ellers var der mange småbutikker i området, så noen fikk gjort en liten handel der. Etter denne fine opplevelsen gikk reisen videre med bilferje over til byen Konstanz og derfra med buss over til blomsterøya Mainau, der det også var et slott og en vakker kirke. Den svenske greven Lennart Bernadotte har forvandlet denne øya til et blomsterparadis med palmer og eksotiske trær, fontener og blomsterbed. Nå stod rododendronbuskene og andre trær i full blomst, og rosene var allerede utsprunget noen steder. Vi vandret rundt deler av øya på egenhånd og hadde lunsj på forskjellige spisesteder. Det vrimlet av besøkende på øya, der var bl.a. var lekepark og bondegård med dyr, en fin plass for familieutflukter.

Kl. 16.00 samlet vi oss der bussen vår var parkert og dro videre gjennom Sveits langs sørsiden av Bodensjøen til Bregenz. Vi var tilbake på hotellet vårt ca.17.30 og fikk middagen servert i en spesiell sal, mens lokale dansere hadde en flott folkloreoppvisning for oss. Det ble en fin avslutningskveld på det koselige hotellet vårt.

Fredag 27.mai var hjemreisedag, ca. 25gr og delvis skyet. Etter frokost og koffertene ferdig pakket dro mange av oss en rusletur til byens torg og handlegater. Der var det et yrende folkeliv og mange satt ute på restaurantene. Vi skulle samles kl. 12.00 på hotellet vårt og levere koffertene i resepsjonen. Så hadde vi siste måltid/lunsj  på hotellets koselige uteplass, og lunsjen var det reiseklubben som spanderte.

Kl. 13.00 kom Helmut med bussen for å bringe oss tilbake til flyplassen i Zûrich, hvorfra vi dro om Amsterdam til Sola, der vi landet ca. kl.23.00.

Trass i regnværet mandagen var turen meget vellykket. Gruppen var passe stor til å få utbytte av omvisningene, og vi hadde det trivelig sammen. Dette skyldtes ikke minst vår dyktige og omtenksomme reiseleder Anne Knudsen, som skal ha stor takk for innsatsen. Takk også til sjåføren vår, Helmut, som kjørte rolig og trygt både på motorvei og de svingete, til dels smale veiene oppe i fjellområdene. Humøret var alltid på topp! Til slutt-  takk til NORSK TUR, som arrangerte turen og samarbeidet med oss på en glimrende måte.

 

KM