Close

Bulgaria og Istanbul 9.- 16. juni 2014

SE BILDER HER

Tur til Golden Sands i Bulgaria og Istanbul 9.- 16. juni

 

Mand.16.06 kl.05.00 møtte 40 medlemmer fra Mossiges Mindes Reiseklubb opp på Sola, klar for reisen til Bulgaria. Der ventet vår kjente reiseleder Elisabeth Evjedal fra Sør-Vest og var behjelpelig med innsjekking av bagasje. Olaf Høie fra reiseklubben stod klar med de nødvendige papirer til den enkelte av deltakerne. Han og Kåra Molvik var assisterende reiseledere fra reiseklubben.

Flyet fra Thomas Cook lettet presist kl.07.30. Vi landet i Varna ca. 11.30 (12.30 norsk tid) etter en behagelig tur med god mat og service. På flyplassen ble vi møtt av Ida, representant for Ving, som hadde ansvar for opplegget vårt i Bulgaria. Etter ca. 20 minutters busstur var vi framme ved Hotel Bolero i Golden Sands, vår ferieby ved Svartehavet nord for Varna. Der var en del utvendige trapper for å komme til rommene våre, men bagasjen ble brakt opp til et platå hvorfra vi kunne ta heis i byggene hvor romma våre var. Imens inntok vi lunsj i hotellets store og fine spisesal, der vi kunne forsyne oss fra en rikholdig buffet med varierte retter og forskjellig drikke, alt inklusivt i vår pris.

Etter lunsj var vi klar for oppakking på rommene, som viste seg å være romslige, rene og praktiske. Noen foretrakk å slappe av etter den korte natten før reisen, mens andre tok seg tur på strandpromenaden eller holdt seg ved et av hotellets bassenger. Før middag om kvelden ble det holdt informasjonsmøte i et møtelokale, der vi ble ønsket velkommen av hotellets unge direktør. Ida fra Ving gjennomgikk ukas program og litt om pengeveksling og lignende.

Etter middag om kveldene samlet reisefølget seg ofte i et stort lokale, der det var bar, stor scene og underholdning, og også mulighet for å sitte utenfor.

Tirsd.10.06 kl. 09.30 var vi klar for første dagstur med buss, opplegget kalt «Bulgarias hemmeligheter». Aladzha-klosteret ovenfor Golden Sands var første stopp. Klosteret var anlagt på500-tallet i en bratt fjellside, og det var spesielt å vandre oppover og se hyllene og romma i fjellveggen der de ca.16 munkene hadde bodd og ble begravet. Vi var også innom et lite museum nedenfor klippen, der de hadde bevart noen av mosaikkene som hadde smykket klosteret og illustrasjoner som viste hvordan klosterlivet hadde fungert.

Turen gikk så nordvest for Varna og innover i landet mot «Steinskogen», et ørkenområde med kalksteinsmonolitter opptil 6m høye. Det er mange teorier og historier om hvordan disse har oppstått, blant annet da landet lå under vann, eller at de er menneskeskapt.

Etter vandringen rundt blant steiner i ca. 30gr. var det godt å komme til en koselig, gammeldags restaurant i en liten landsby, der vi fikk servert lunsj bestående av spesielle bulgarske retter. Ikke alle rettene falt i like god smak for de norske ganer. Turen ble avsluttet med besøk på Varna Vinery, der vi ble servert smaksprøver på mange viner sammen med rundstykker og ost. På hjemveien kom det en regnbyge, som heldigvis gikk fort over. Guiden Ida fortalte at de hadde hatt mye regn de siste 14dagene, og ofte kom det en ettermiddagsbyge også mens vi var der. Med tanke på de store vannmengdene som kom etter at vi var hjemme i Norge igjen, var vi svært heldige med ferieværet vårt.

Onsd.11.06 var til egen disposisjon. Mange fant seg en solseng med parasoll tilhørende hotellet på stranda like nedenfor hotellet og benyttet sjansen til et bad i det godt tempererte Svartehavet. Noen slo seg ned ved hotellets bassenger, mens de kjøpeglade undersøkte byens boder og butikker langs strandpromenaden, og litt handel ble det. Deilig med en rolig dag!

Torsd.12.06 startet grytidlig, kl. 03.00! Da skulle vi spise frokost og smøre niste for å være klar til bussen skulle starte 2-dagersturen til Istanbul kl.03.30. Den bulgarske reiselederen på turen var Jossi, og selvfølgelig var Elisabeth med. Etter hvert som det lysnet kunne vi se et variert landskap med store dyrkede jordbruksområder og passere høydedrag med tett, storvokst skog. Jossi fortalte på engelsk om levevilkårene i landet, bl.a. hvordan folk kunne skaffe seg ekstra inntekter ved å leie jord av private jordkollektiv og dyrke varer for salg. Iblant underholdt han oss med tradisjonelle sanger og god sangstemme. Ca. 07.30 nådde vi den tyrkiske grensen. Pass og visum skulle kontrolleres, og vi slapp fort og greit inn i Tyrkia.

I 11-12 tida sto vi i bilkø inn mot Istanbul, selv om der var 8 kjørefelt i hver retning. Selgere av vann, kaker, hatter m.m. gikk mellom bilene og solgte sine varer. Ca. 12.30 kom vi til Hotel Washington, der vi skulle overnatte. Etter at vi hadde installert oss på rommene, dro vi med buss til en restaurant der vi spiste lunsj før vi skulle på omvisning i Tyrkias største by med sine ca. 13millioner innbyggere.

I Istanbul hadde vi med den tyrkiske, engelsktalende og svært engasjerte guiden Johan. Vi forlot bussen i det åpne området ved Den blå Moskè, der vi fikk beretningen om hippodromen som ble anlagt på 200-tallet, men som nå var blitt park og torg. Fremdeles sto noen få søyler og rester av gamle statuer. Så var Den blå moskè med de 6 minareter på programmet. Ved inngangen ble det av med sko for alle og på med skaut for damene. Heldigvis var der ikke kø verken ute eller inne, så vi fikk anledning til å beundre alle de utsøkte glassmaleriene og blå flisemosaikkene, mens guiden informerte ivrig om islam. Etter besøket der gikk vi på en flott promenade mot Agia Sofia, verdens største kirke og siden moskè, nå museum. Vi var ikke inne der, og heller ikke i Topkaki-palasset, tidligere sultanens residens, men hadde litt tid i parkområdet rundt palasset. Derfra kunne vi se over Bosporosstredet til den asiatiske del av Istanbul. Middag på Hotel Washington om kvelden.

Fred.13.06 skulle vi ha en tur innom Grand Basaar. Det tok ca. 20 min. å gå dit, så det ble til at de fleste gikk i samlet følge med guide, og de øvrige fulgte minibuss. Med avtale om møte-plass utenfor en bestemt inngang til fast tidspunkt gikk det greit å gå i basaren på egenhånd. De fleste hadde lunsj på kafe ved møteplassen før vi returnerte til hotellet og dro derfra kl.13.00. Tilbaketuren gikk svært greit med flere stopp underveis. Sjåføren kjørte også gjennom en del landsbyer, mens den bulgarske guiden fortalte og sang- og vi sang også. God stemning! Fint å se landskapet i dagslys! Middag på hotellet i Golden Sands i 8-9 tiden. Fire av turdeltakerne valgte ikke å bli med til Istanbul.

Lørd.14.06 Dagen til fri disposisjon, og det ble hvile, badeliv, tur med bytoget og shopping.

Sønd.15.06 hadde vi formiddagen fri. Etter lunsj dro vi i buss nordover til byen Balcik hvorfra vi steg om bord i turbåten Ali Baba, som hadde bare vår gruppe med nordover langs kysten. Om bord fikk vi også servert et måltid, og kapteinen var morsom og underholdt oss med tryllerier og aktiviteter. Det var overskyet og litt vind, så vi holdt oss mest i salongen, der det var utsikt til alle kanter. Med buss var vi tilbake på hotellet i 6-tida, og så var det bare å skifte til middag. Ingen menn kunne da stille i knekorte bukser.

Mand.16.06 På avreisedagen måtte vi forlate rommene kl.12. Derfor ble koffertene vår låst inne i et rom ved siden av resepsjonen, hvorfra vi hadde anledning til å hente ting. Dagen var til egen disposisjon fram til avreise kl.19.40 De fleste samlet seg ved nederste svømmebasseng, og vi hadde lunsj som vanlig. Til middagen før avreise ble det dekket for oss i eget rom ved siden av spisesalen, men vi benyttet den vanlige buffeten. I spisesalen var det den kvelden underholdning med musikk og sang. Det ble en hyggelig avslutning på en vellykket ferie.

Flyet hjemover tok av fra Varna kl.22.35 og landet på Sola ca. 00.30, litt før beregnet.

Takk til dere som deltok på turen og var med å skape godt fellesskap og bidro til at programmet kunne gjennomføres på en grei måte. Takk også til Sør-Vest Reiser og Ving som planla turen sammen med oss, og ikke minst- takk til Elisabeth som tok godt vare på

oss og med sitt alltid strålende humør skapte glede og god stemning i reisefølget!

K.M.