Close

Turen til Bornholm 31.05-06.06. 2019

SE BILDER

Referat fra turen til Bornholm 31.05-06.06.2019
31.05.
Sammen med sjåfør Egil Austbø og guide Elisabeth Evjedal forlot 27 morgenfriske pensjonister Sandnes kl 07.50 retning Sverige. Litt kjølig men fint vær hadde vi hele dagen. På Sira hadde vi stopp med bussfrokost før vi kjørte videre mot Lillesand hvor vi kjøpte lunch. I solskinn fortsatte turen til Sandefjord hvor vi gikk om bord i Color Viking. Her kunne vi fråtse i all slags bufetmat og drikke før de fleste tok turen ned i Tax Free. Vel framme i Strømstad fortsatte så turen i ca 1.5 timer til Venersborg. Kl. 20.45 viste GPS at vi skulle være fremme på hotellet kl. 21.06. Rundt 20-30mtr. før vi stoppet foran hotellet var kl. 21.06. Tipper de fleste var i seng og sov før kl. 23.00.
01.06.
Etter en god natts søvn våknet vi opp til skodde og regnvær. Etter en bedre frokost forlot vi hotellet kl. 10.00 retning Ystad i Skåne. Herfra skulle vi ta ferje til Rønne på Bornholm. Vi startet i regnvær men allerede ved første kaffe- stopp var der opphold og det klarnet opp utover dagen. Lunch hadde vi på en kafeteria. Lunchen varierte fra full middag for enkelte til smørbrød eller kake og kaffe. Første dag i Sverige så vi nesten bare skog mens ferden gjennom Skåne gikk mye gjennom jordbruksområder i forholdsvis flate landskaper. Vel framme i Ystad skinte solen og vi hadde en times opphold før fergeavgang. Butikkene var stengt men litt torghandel (jordbær) ble det for noen. Fergeturen gikk greit og Hotel Griffen lå bare 3-4 min fra havnen. Her hadde vi 3 retters bufet middag, 1 drikke og kaffe hver dag. Etter middagen spillte vår reisekamerat Bjørn på gitar og sang flere viser av Evert Taub. Det var meget imponerende.
02.06.
Våknet til lett overskyet vær og etter frokost startet bussen kl. 10.00 på en rundtur til den nordlige delen av Bornholm. Sammen med oss hadde vi den gode guiden Jens som talte tydelig,lett forståelig dansk. Vi kjørte først gjennom skog hovedsakelig bøk og eik. Siden ble der store jordbruksområder hvor der ble dyrket gras ,korn eller raps. Gårdene lå spredt og de fleste landsbyene var egentlig bygget opp rundt de gamle stasjonsbygningene i den tiden der var jernbane. Første stopp var ved Hammershus, en gammel borgruin.. Der var flere teorier om når den ble bygget – men trolig på 11-1200 tallet. Solen skinte nå da turen gikk videre gjennom vakre landskap og langs kysten til Gudhjem- en koselig liten by i skråningen ned mot sjøen og havnen. På restaurant Bøddan ble vi servert en deilig lunchbufet og med ”eplekake” og softis til dessert. På vei tilbake til bussen kunne vi kikke innom i glassblåseri og Jens viste også til store skorsteiner på mange av de små husene. Fiskerene hadde tidligere røket sin fangst hjemme og sendt den til København. Vi forlot Gudhjem og fortsatte til Østerlars Kirke bygget på 11-1200 tallet. Den er den største av fire rundkirker på Bornholm. Siste stopp på dagens rundtur var Kræmmerhuset – dagens absolutte høydepunkt. Her var en hage med alle mulige slags blomster, busker og trær. Eieren var en kvinne som også produserte og solgte keramikk og her var der mange som ble fristet til handel. Herfra gikk så turen hjem til dagens middag.
03.06.
I solskinn startet rundturen i dag kl. 09.00 til sørlige delen av Bornholm. Første stopp var Dueodde sørligste punkt på Bornholm. Fra park.pl. var der lagt en ”plankevei” ca 500 mtr helt ut til en lang sandstrand. Sanden føltes nesten som pudder. Det ble antydet at den tidligere ble benyttet i timeglass. Derfra gikk turen videre til Snogebæk. Her besøkte vi Nettis – en isbar drevet av en dame fra Austrått. Her kunne vi velge kjekks/beger med iskuler som vanilje, jordbær, bjørnebær, kanel pistasje, mango m. fl. Den var uten fløte og minnet litt om italiensk is men god var den. Nå fortsatte vi til Svaneke. Her ble det et lengre opphold med lunch – 2 smørbrød (reker og rødspette?) Gode og mette ruslet vi så litt rundt i byen (lausdrift) før vi samlet oss til ny avgang. Denne gang til øyas høyeste punkt – Rytterknegten, 162 mtr. o.h. Det ligger inne i skogen Almindingen. Her inne i skogen hadde vi dagens høydepunkt da vår kjære trubadur nok en gang sang noen Evert Taub viser for oss og unisont sang vi også ”Så lenge skuta kan gå”. Herfra fortsatte så ”hjemturen”.
04.06.
I dag hadde vi lausdrift i strålende solskinn. Jeg tror samtlige gikk inn til sentrum. De fleste shoppet litt før de fant seg en plass på en uterestaurant og nøt en øl/vin og noe å tygge på. Etterpå var det å rusle hjem og slappe av før middag. Bjørn sang nok en gang for oss før vi måtte pakke kofferten.
05.06.
I fortsatt strålende vær forlot vi hotellet etter frokost og tok fergen 10.30 til Ystad. Herfra gikk turen opp mot Malmø og videre over den nå så kjente Øresundbroen over til Sjælland. Vi fortsatte over Storebelt til Fyn og videre over Lillebelt til Jylland. I dag hadde vi fått med oss rikeslige lunchpakker fra hotellet og Egil hadde kokt deilig kaffe. Ferden gikk videre til Comwell hotell på Rebild Bakker utfor Ålborg. Her hadde vi også deilig bufet før vi nok en gang fikk en gild kveld sammen med Bjørn.
06.06.
Nok en dag med fint vær opp til Hirtshals. Litt handel hos Winter m.fl. før Superspeed tok oss over til Kristiansand. Nå i kjøligere overskyet vær gikk turen hjemover med kun et kort opphold på Sira. Innen kl. 21.00 var nok alle i kjente omgivelser.

Takk til alle for en ekstra gild tur.
LMB