Close

Reisebrev fra turen til Vindafjord 4. JULI 2018

REFERAT FRA TUREN TIL VINDAFJORD 4. JULI 2018

SE BILDER

Mossige Mindes Reiseklubb har hatt sin første dagstur i sesongen 2018. Turen gikk fra Mossige med 20 deltakere og videre til Bystasjonen, der 22 nye deltakere gikk på. Skulle vært 43, men en meldte forfall. Kl 08.00 var vi klar for avgang.
Anne Marit Espedal fra Reiseklubben ønsket alle velkommen med på tur til Vindafjord.
Når det gjelder været var der skodde på Sandnes da vi reiste, men den lettet etter hvert og vi fikk det nydelige været resten av turen.
Koll Kyllingstad fra Haga Buss var vår sjåfør og han er verdt heile turen åleine. Han har en utrolig fortellerevne og vi fikk mye historier på veien fra Sandnes til Aksdal.
På Aksdal ble vi møtt av Olav Velde som skulle være vår guide på hele turen. Han fortalte oss om jordbruk, industri, historie og kultur fra denne delen av fylket. Jordbruket er av stor betydning i Vindafjord, og primærnæringa omfatter 12 prosent av kommunens arbeidsplasser. Det drives et intensivt husdyrhold, viktigste er storfe- og sauehold, men også en del med svin og høns. Olav Velde fortalte og om Kleng Peerson som var fra Tysvær og som kalte seg selv «Den norske utvandringens far»
Første stopp var Aurdal i Vats hos geitebonde Jan Hatlemo og det var en ivrig, entusiastisk mann, kjekt å høre hva han kunne fortelle. Han hadde satset 4,7 mill.kr på geitemelk og ost. Nylig hadde han kjøpt en gård til i tillegg som kostet 8 mill.kr. Morsomt var det at han slapp ut en kjempestor flokk med kje til stor begeistring, og det ble mye fotografering.
Han har også vunnet flere priser for osten sin og vant i 2015 og 2016 oste-NM for Norges beste brunost. Vi fikk smake på brun og hvit ost på havrekjeks til kaffen. Det ble et godt salg for bonden.
Vi kjørte videre på Haukeliveien til Ølensvåg – hvor vi var innom Granberg Garveri – Norges eneste gjenværende. Formålet er foredling og salg av skinn, huder og relevante produkter. Vi fikk orientering av Olav Granberg, som er annen generasjon. Han fortalte at firmaet ble etablert i 1951 av Karl Johan Granberg.
Nå var det tid for middag og vi kjørte til Brandøy Misjons- og konferansesenter der vi fikk servert deilig hjortegryte, sjokoladefromage og kaffe. Vindafjord er en av Norges største hjortekommuner. Før maten satte Koll seg til pianoet og spilte til bordverset.
Så gikk turen til Unni Maries rosemaling i Ølen. Det var en fargerik dame. Hun fortalte om arbeidet sitt før vi handlet. Der var det rosemalte ting i tre – keramikk – smykker- suvenirer og til og med var bossdunkene rosemalte. Det ble jo litt salg der og.
På hjemveien kjørte vi forbi Sandeid, Nedre Vats og til Skjoldastraumen. Slusen her er eneste saltvannsslusa som er i bruk og som gjør det mulig å komme inn og ut av Skjoldafjorden. Ved sida av slusa stod «Per spelemann»
Før vi kjørte videre serverte Koll kaffe og boller, herlig. Nå var tiden inne for gruppebilde, og da det var gjort begynte vi på hjemveien.
Tilbake på Aksdal tok vi farvel med vår lokalguide Olav Velde. Han var veldig god og det var interessant å høre han fortelle om de plassene vi kjørte gjennom og historiene derfra. Velde takket også for en flott tur sammen med oss.
Så følger vi samme vei tilbake via Bokn og Arsvågen og kan slappe av i bussen hjemover til Sandnes.
Til slutt orienterte Olaf Høie om turene vi har hatt og skal ha i år.
Han takket alle for en flott tur, og roste Koll med både hurrarop og klapping for fin kjøring og guiding. Takket også oss 2 Anne Marit-er som var ansvarlige for turen.
Koll takket også alle for en kjekk tur og av alt skrytet han fikk.
Var tilbake i Sandnes ca kl 18.45.
Ref./bilder; AME/AMG

Related Posts