Close

Øland- Den spennende øya i Østersjøen med Stockholm, tur på Gøtakanalen og opplevelser underveis. 17.- 24. juni 2017.

SE BILDER

 

Lørdag 17.juni kl. 07.30 startet turen med buss fra Bystasjonen og Koll Kyllingstad som sjåfør og reiseleder. 27 turdeltakere kom på bussen der, de øvrige 17 deltakerne ble hentet på Mossige. 49 personer hadde meldt seg på turen, men det ble noen avmeldinger på grunn av sykdom, så 44 ble med. Assisterende reiseledere fra Reiseklubben var Lars Strand og Kåra Molvik.
Været var fint da vi kjørte sørover E39 på vei til Sandefjord. Programmet for turen var den siste uka blitt forandret på grunn av noe uforutsett med flyreisen vår til Stockholm. Vi startet med programmet for siste turdag og reiste framover i turprogrammet: Buss til Sandefjord og videre til Øland. Etter oppholdet der gikk turen nordover mot Stockholm, og fly derfra til Sola via Gardemoen. Koll ringte alle turdeltakerne om programforandringen før reisen, og de fleste syntes forandringen var grei. Gjerne litt uvant å lese programmet fra siste dag og framover!

Første stopp på turen hadde vi ved Pitt-stop- kafeen før Lyngdal, der Koll disket opp med kaffe og lefser ved bordene ute. Etterpå ble det en rundtur i Lyngdal sentrum der Koll hadde litt av hvert å berette, bl.a. om kirka som er Norges neststørste trekirke. Mye informasjon fikk vi også om Kristiansand, hvor vi ble kjørt rundt i sentrum og fikk se byens nye kulturhus som lå flott til ved havnen. På veien videre stoppet vi ved «Horisonten», en ny og fin kafe med utsikt over sjøen. I 12-tida fikk vi der servert stedets berømte og deilige blomkålsuppe med kaffe etterpå.
Neste stopp var Larvik. Der stoppet vi ved Galleri Engler hvor de produserer og selger de kjente Tiffanyenglene. En av eierne kom i bussen og orienterte om bedriften og bød på kaffe utenfor butikken, før turens handlelystne kunne beskue og la seg friste til kjøp fra et rikt utvalg av engler og annen pynt.
Ca. 14.30 kom vi til Sandefjord og tok inn på Clarion Collection Hotell Atlantic ved havnen. Mange av deltakerne gikk en tur på byen, og noen slappet av på rommet før vi samlet oss rundt middagen på hotellet.

Søndag 18.juni kl. 08.30 reiste vi fra Sandefjord med «Oslofjord». Først spiste vi frokost om bord. Så gikk mange av oss på dekk der vi kunne nyte turen videre med sol fra lettskyet himmel og 20`C. Litt handel i tax-free-butikken ble det også tid til. Kl. 11.00 ankom vi Strømstad. Derfra busset vi sør- østover og passerte Uddevalla og Trollhättan før vi stoppet i utkanten av Falkøping ved Sveriges største ostebutikk. Der hadde vi lunsj i restauranten ved siden av og mulighet for ostehandling m.m. etterpå.
Vi hadde nå passert et av Sveriges største jordbruksområder. Underveis var det flere som benyttet mikrofonen. Koll tok for seg Kalmar- unionen, mens flere av turdeltakerne var frampå med innslag om forholdet mellom svensker og dansker under krigen, samarbeid ved grensen, om utvikling av Saab- konsernet, arrangerte turer fra lag i Sandnes til steder i Sverige etter krigen, morsomme historier og svenskevitser. I byen Växjø, Europas grønneste stad, overnattet vi på Hotell Scandic Växjø.

Mandag 19. juni. ca. 09.30 dro vi videre gjennom Småland i et område som er kjent som «Glasriket» på grunn av flere «glasbruk» der. Mest kjent for oss er nok Costa Boda og Borrefoss glassverk som vi besøkte. Den enkelte kunne da velge å kikke på det som var av størst interesse; Glassvekstedet, museet, den store glassbutikken med et rikt utvalg av glassvarer og flere andre butikker. Været holdt seg fint, og temperaturen steg til 27`C utpå dagen.
Etter en halv times kjøring videre ble vi servert lunsj på et mindre» glasbruk på Pukeberg; Sild med fløtesaus, kokte poteter og tyttebærsyltetøy med flatbrød til, en lokal rett som ofte ble servert for ansatte med familier og andre i omegn i gamle dager. I tillegg fikk vi bacon og pølser. En dame informerte om «glasbruket» og den betydning stedet hadde hatt som møteplass for befolkningen der. Måltidet vårt ble avsluttet med kaffe og sjokoladekake og så fikk vi se Gunne glassblåser i aksjon. På kort tid tryllet han fram en fin svane og en katt! I bedriftens butikk ble det handlet både glassfigurer, løpere og andre suvenirer før vi kjørte videre mot Østersjøen.
I Calmar hadde vi omvisning med dyktig guide på Kalmar slott, som lå vakkert til ved sjøen. Der var mange rikt dekorerte rom, men også en mørk fangekjeller. Spesielt flott inntrykk gjorde et festdekket bord med svane og påfugl som en del av dekorasjonen.
Så gikk ferden over Sveriges lengste bru på 6 km. til Øland, målet for turen vår. Vi tok inn på Hotel Borgholm i byen Borgholm litt nord for Färjestaden der brua enda. Hotellet lå ved sjøen, der det var
badestrand m. molo ut til badehus i den ene enden og båthavn på motsatt ende. Det var kort vei til den lille byens sentrum med små butikker og restauranter langs gågata. Etter dagsturene dro mange i følge vårt dit før vi samlet oss i spisesalen på hotellet til middag om kveldene. Vi ble en sammensveiset gjeng, og det ble mye prat og lyd under middagen. Kaffen etterpå fikk vi i salongene ved terrassen, der vi kunne nyte sola som gikk ned i havet foran oss.

Tirsdag 20. juni kom lokalguiden Karin med i bussen vår og skulle fortelle om sørlige del av Øland, som sto på dagens program. Det fine været med over 20´C var fortsatt med oss! Øland er Sveriges neststørste øy, 137 km lang og 1,6 km bred på bredeste. Til vanlig bor der 25 000, men om sommeren mange flere. Øya har fine strender, store gårder der det noen steder dyrkes druer, mange kjøttbedrifter, god mat, turisme og fuglestasjoner med merking. Vi kjørte gjennom den vakre byen Vicleby der vi passerte en kjent kunstformingsskole med internat, grunnlagt av Carl Malmsten. Det ble en stor kunstnerkoloni der. Videre stoppet og spaserte vi litt på det Stora Alvaret, det største alvaret i verden og står på Unescos verdensarvliste. Det er et flatt landskap preget av mye kalksten og lite jord med små blomster som sjelden finnes andre steder i verden. Området har også blitt brukt til beiteområde for husdyr. På Degerhamn Brukshotell hadde vi lunsj. På vei videre sørover passerte vi gårder og store kalksteinsbrudd og sementstøperier. En kunne også se vindmøller på gårdene og steinverk langs veien. En periode hadde det vært populært med vindmøller, men de fleste var ikke i bruk nå. På vei sørover og tilbake kunne vi se Karl 10 Gustavs mur, som strakte seg ca. 5 km tvers over øya, bygget i kalkstein 1653 for å sikre viltbestanden på kongefamiliens område sør på øya. Vi reiste helt til sørspissen av øya, der vi hadde stopp ved Sveriges høyeste fyr- Långe Jan 41,6 m høyt. Der lå også en kjent fuglestasjon, restaurant og suvenirbutikk.

Onsdag 21. juni dro vi nordover på øya med Karin som guide denne dagen også. Vi passerte store badestrender og campingplasser, flotte gårder – mange med små hus ved havet hvorfra de drev fiske. Flere steder var steinbrudd der blokker ble utformet og polert og sement produsert. Vi hadde stopp ved en stor vindmølle fra 1800-tallet som hadde vært nyttet i steinproduksjonen.
Senere hadde vi stopp ved et par strender der vi et sted så rauker, spesielle steinformasjoner utformet av havet, og et annet sted, Bykselkrok, vokste spesielle, vakre blå, høye blomster kalt blåeld.
Bussen snudde ved Grankullaviken hvorfra vi så fyret på Ølands nordligste punkt, Långe Erik. Derfra gikk turen sørover igjen, og det ble lunsj i en liten restaurant utenfor Sollien Slott, som har vært i kongefamiliens eie siden 1906. Lunsjen besto av komler m. kjøtt inni og tyttebærsyltetøy attåt, nasjonal- retten på de kanter. Ikke akkurat som komlene hjemme!
Etter lunsj og kaffe m. kake var det omvisning i parken rundt slottet, en vakker spasertur med avslutning i stedets suvenirbutikk ved lunsj- restauranten. Derfra gikk turen tilbake til hotellet vårt. Der prøvde et par av damene badetemperaturen i Østersjøen v. hotellet- herlig!

Torsdag 22.juni tok vi farvel med sommerøya Øland. Turen gikk tilbake over brua til Kalmar og videre nordover gjennom Småland. Her var store skogsområder med noen småbyer innimellom. I Fröderyd stoppet vi ved kirken og Lina Sandells museum i prestegården ved siden av. Guiden Sven Carlson møtte oss ved bussen og ledet oss inn i kirken der Koll spilte Lina Sandels «Blott en dag» som innledning. Deretter informerte guiden om klosteret som hadde vært der før kirken, om Lina Sandells far som hadde vært prest der og hadde bodd på prestegården som nå var blitt museum. Lina S. vokste opp der, og guiden holdt etterpå et engasjert innlegg om hennes liv, der han stod ute ved hennes statue og asketreet der hun ofte satt i når hun fikk inspirasjon til mange av sangene. Vi var etterpå rundt i museet, og oppholdet ble avsluttet ute på tunet med gode påsmurte baguetter og kaffe/te som Koll hadde kjøpt inn og medbrakt i bussen.
Etter lunsj dro vi videre og kom til byen Gränna ved innsjøen Vättern. Den er kjent for polkagrisene, et rødt- og hvitfarget sukkertøy. I en av byens mange polkagrisbedrifter fikk vi se hvordan dette ble laget, og det medførte livlig handel i gruppen vår. Vi fikk også litt tid på oss til å vandre langs byens koselige handlegate og gjerne få seg en kaffe og is før bussen tok oss videre langs Vättern til Vadstena, der vi skulle overnatte på Starby Hotel i utkanten av byen. Vadstena lå ved Vättern og er kjent for både kloster og slott, som lå flott til ved sjøen og byens sentrum. Vadstena er også kjent for den hellige Birgitta, som fikk bygget klosteret der. Det sies at to av hennes barnebarn ble gift til Finnøy og Talgje, og flere slekter i Forsand og Gjesdal nedstammer fra henne.
På hotellet vårt fikk vi om kvelden servert turens flotteste middag ved et nydelig dekket bord.

Fredag 23.juni kjørte vi med bussen til Motala der vi skulle om bord i M/S Kung Sverker kl. 10.30 for å følge den nedover Gøtakanalen gjennom 12 sluser til innsjøen Boren. Der hadde vi lunsj om bord før vi gikk i land i Borensberg kl.12.45. Der stod Koll klar med bussen for å bringe oss videre mot Stockholm.
Været var fortsatt fint, lettskyet 18´C, og båtturen var flott. Spennende å komme -gjennom de mange slusene og vakre omgivelser med skog, hus og hager.
Etter kanalturen fulgte vi E4 nordøstover mot Stockholm. Det var stille i byen da vi i 3-4- tida kom til hotellet vårt. Butikkene hadde stengt p.g.a. midtsommerfeiringen, og folk forberedte seg nok til kveldens festligheter.
I stedet for middag på hotellet ble det båttur til Fjärderholmarna der vi hadde middag m.sild. Kjekt med mange spesielle retter på denne turen! Det var mange mennesker både på båten og i restauranten på bryggen, men vi så ingen St. Hansbål. Fikk ikke øye på noen av de omtalte blomsterstengene heller. Bålbrenning foregår i mars- ifølge en av de ungdommelige passasjerene på båten tilbake til byen.

Lørdag 24.juni hadde vi busstur rundt i Stockholm med guiden Gunilla.
Vi så kjente bygninger som Stadshuset/rådhuset, Grand Hotel- der byens betydnigsfulle gjester pleier bo, ambassadestrøket m.m. Turen gikk over flere av de lange broene som binder byen sammen, og over på Djurgården var vi inne på Wasa-museet med Gunnilla. Til slutt var vi en spasertur rundt i koselige Gamla stan. Tilbake i bussen v. Stadshuset fikk vi se Vaktparaden. Fin avslutning på byrunden.
Vi kjørte så til Arlanda flyplass der vi etter planen skulle fly via Gardemoen til Sola.
Reisefølget var nå blitt delt i 3: Første gr. til avgang var på 5 personer.
Andre gr. var 16 og skulle dra et par timer senere. Disse 2 gr- skulle dra via Gardemoen.
Tredje gr. med 22 personer skulle dra enda et par timer senere via København.
Alle kom seg vel hjem, og på Sola ble vi hentet med buss fra SVERRE HAGA og kjørt til Mossiges Minde og Bystasjonen. Koll hadde koffertene våre med hjem i bussen fra Stockholm, og vi kunne hente dem på MAXI søndag kl.21.00. Ordningen fungerte greit.

Nå kan vi se tilbake på en flott tur selv om programmet ble snudd «på hodet». Om ikke vi deltakerne alltid fulgte helt med på det «nye» programmet, hadde Koll kontroll over det som skulle skje og ordnet opp. Han hadde forberedt seg godt med musikk som passet til områdene og plassene vi skulle besøke, og hadde mye å fortelle om landskap og folk der. Samtidig var han en dyktig sjåfør som fant fram over alt og fikk bussen parkert. Takk til Koll og Sverre Haga for en spennende og innholdsrik tur! De lokale guidene var dyktige og greie.
Været var fint hele tiden med passende temperatur. Turdeltakerne ble en sammensveiset gjeng, og vi hadde en fin tur sammen. Takk for følget!

Referat: K.M.
Bilder: L.S.

Related Posts