Close

SVARTEVANNSDAMMEN Dagstur onsdag 9.september 2015

SVARTEVANNSDAMMEN – langt inn i Njardarheim 

Dagstur onsdag 9.september 2015

SE BILDER HER

I stille, strålende vær og 13`C møtte de fleste av turens deltakere opp ved Mossiges Minde for å ta bussen derfra. 13 deltakere ventet på Ruten, og kl. 08.45 dro vi derfra med tils.51 personer, som var glade over at de fikk plass på turen, som trass i en del avmeldinger fremdeles hadde 14 på venteliste. Einar Olav Pedersen var sjåfør og reiseleder, og Sverre Haga A/S var operatør.

Vi kjørte E- 39 om Ålgård og videre langs et blikkstilt Limavatn mot Oltedal, Dirdal, Byrkjedal og oppover Øvstabødalen mot Hunnedalen.

Sjåføren vår hadde mye interessant å fortelle om plassene vi passerte, og turdeltakerne spedde på med egne beretninger og forklaringer. Ved Tverråna ventet lokalguiden Helge Tonstad på oss. Han fortalte om den store og rike kraftkommunen Sirdal, den største kommunen i Vest-Agder, men med bare 1838 innbyggere. Sira Kvina er største arbeidsplass, men turistnæringen er av stor betydning, og der er 4500 hytter. Guiden fortalte levende om bygdas folk og virksomhet ispedd vitser og morsomme historier. Fra bussvinduene beundret vi Hunnedalsvatnet, Gravavatnet og flotte fjellformasjoner og fossefall, hyttefelt og alpinanlegg.

Ved «GP-krysset» svinga vi oppover Sirdalen. Vi passerte Sinnes, Ålsheia alpinsenter og Sirdal Fjellgolf rett før vi kom til Kvæven Bygdatun, der vi hadde første stopp med kaffe og kavring fra Tonstad Bakeri. Så fikk vi se filmen «Driftesmalen». Den viste oss den snart 180 år gamle tradisjonen med å bringe sauene til fjells om våren og heim om høsten, og kjente driftekarer ble presentert i filmen.

Ferden gikk så mot Fidjeland, langs Ortevatn, forbi Suleskard camping, så innover anleggsveien på østsida av Flatstølåna, forbi Flatstøl, Holmavatnet og videre oppover til Svartevatn og det store damanlegget.

Svartevannsanlegget var imponerende, men så er det neststørste byggverk i Norge etter Blåvannsmagasinet. Veien opp til øverste del av demningen ble asfaltert etter vinteren i uka før, så vi var heldige som kom opp dit. Vi fikk oss en spasertur på demningen med flott utsikt både nedover dalen og innover vatnet, som glitret vakkert i solskinnet!

Etter flittig fotografering startet hjemturen, men først tok bussen oss en sidevei til nedre del av demningen. Demningen var imponerende, også sett nedenfra.

Tilbake på Kvæven bygdetun var det middag, fjellørret med tilbehør, kaffe og sofiekaker. Etterpå fortalte Torjus Kvæven om Oslo-mannen Torvald Heiberg som kjøpte opp vidder fra Lysebotn til Sirdal med tanke på å skape en villreinspark. Det ble bygget hytter til utleie, og det ble drevet bekjempelse av rovdyr i området. Nå er det Statskog som forvalter området. Stavanger Turistforening, Sirdal og Statskog har gått sammen om å ta vare på hyttene der, som nå kalles Njardarheim Veidemark. Her drives mye jakt og fiske.

Etter den lune og interessante beretningen om Heiberg og hans foretak ble det enda mer kaffe og fruktsnitter før vi dro hjemover gjennom Hunnedalen. Helge Tonstad forlot oss ved Tverråna, der han hadde bilen sin. Vi stoppet ved Byrkjedalstunet og hadde kaffe der i stedet for på Tonstad på grunn av programendring. Deretter ble det en fin tur om Gloppedalsura og Vikeså. Var tilbake til Mossiges Minde ca. kl. 18.30.

Stor takk til Einar Olav for behagelig kjøring, grei informasjon og hyggelig væremåte. Takk også til lokalguide Helge Tonstad for god og munter beretning, og for det hyggelige møte med Renate og Torjus på Kvæven. At været også viste seg fra sin beste side, gjorde turen til en flott avslutning på årets reiser i Mossiges Mindes Reiseklubb.

 

Vel møtt på tur i 2016!

 

K.M.